Henkilökuvia

Reissaava sijoitus­strategi

Hertta Alava kolusi kymmeniä maita hoitaessaan kehittyvien markkinoiden rahastoja. Nyt hän seuraa Nordean sijoitusstrategina laajasti maailmantaloutta, jotta pystyy kertomaan asiakkaille, mihin kannattaa sijoittaa.

Hertta Alava
Aiemmin Alavan työhön kuului paljon matkustamista, mutta nyt hän on tyytyväinen siihen, että matkapäiviä kertyy vähemmän. ”Lentokoneessa istuminen ja aikaerosta toipuminen käyvät iän myötä raskaammiksi”, Alava naurahtaa.

Usein sijoitusstrategi Hertta Alava aloittaa päivänsä lukemalla tuoreimpia uutisia Yhdysvalloista ja Aasiasta. On tärkeää pysyä kartalla siitä, mitä maailmassa tapahtuu.

– Välillä pitää ottaa selvää vaikkapa Brasilian presidentinvaalien ehdokkaista. Politiikan seuraaminen on todella tärkeää varsinkin kehittyvillä markkinoilla, toki länsimaissakin välillä.

Alava työskentelee Nordean House View -tiimissä, joka analysoi markkinoiden tapahtumia ja antaa taktisia sijoitussuosituksia asiakkaille. Paljon aikaa kuluu analyysien lukemiseen ja erilaisten tekstien kuten viikkoraporttien ja sijoitusanalyysien kirjoittamiseen.

– Ison kuvan hahmottaminen on tässä työssä paljon tärkeämpää kuin yksittäisten osakkeiden ja kurssigraafien seuraaminen. Seuraan kaikkia päämarkkinoita, mutta erikoisalaani ovat kehittyvien markkinoiden osakkeet ja lainat. Viime aikoina olen perehtynyt paljon ilmastonmuutoksen taloudellisiin vaikutuksiin ja energiakysymyksiin.

Parina päivänä viikossa Alava osallistuu tiiminsä palaveriin. Silloin näytölle ilmestyvät kollegat Suomesta ja muista Pohjoismaista, ja yhdessä pohditaan, onko sijoitussuosituksia tarpeen muuttaa.

Hertta Alava

Hertta Alava

Koulutus: VTM (kansantaloustiede), CEFA

Ura: Salkunhoitaja Varmassa 1998-2006, Head of Emerging Markets FIMissä 2006-2019, senioristrategi Nordean Varallisuudenhoidossa vuodesta 2019

Perhe: kaksi lasta

Harrastukset: uinti, laskettelu, lukeminen

Työn luonne on kovin erilainen kuin aiemmin, kun Alava työskenteli salkunhoitajana. Silloin matkustuspäiviä kertyi vuodessa kymmeniä.

Uuden rahaston ohjaksissa

Vuonna 2006 Alava muutti perheineen Kuwaitiin. Samaan aikaan rahastoyhtiö FIM oli aloittamassa Lähi-itään ja Afrikkaan keskittyvää rahastoa, jota Alava ryhtyi perustamaan Kuwaitista käsin.

Kyseessä oli yksi ensimmäisistä tuolle alueelle sijoittavista rahastoista, jota hoiti länsimainen varainhoitoyhtiö, ja myös yksi parhaiten tuottavista.

– Alussa alueen varallisuus kasvoi ennen muuta öljyn tuotannon kasvun ja hinnankehityksen ansiosta. Sen jälkeen Persianlahden maissa on tehty hyvää työtä sen eteen, että maat eivät olisi enää niin riippuvaisia öljystä. Esimerkiksi Dubain talous perustuu pitkälti turismiin, ja myös Saudi-Arabiassa on aloitettu talouden monipuolistamisohjelma.

– Matkustelin Lähi-idän ja Afrikan maissa ja tutustuin paikalliseen kulttuuriin. Hoidin byrokratiaa, etsin sopivia vastapuolia ja opin myös tuntemaan analyytikoita ja meklareita.

Hertta Alava
Ilmastonmuutoksen torjuminen tuo mukanaan hyviä sijoitusmahdollisuuksia. Alavan mielestä on selvää, että sääntely tulee ohjaamaan pois vanhasta maailmasta ja päästökauppa ja verotus tekevät fossiilisista polttoaineista kalliita. ”Kriisitietoisuus on herännyt, mutta nyt tarvitaan sekä keppiä että porkkanoita uuteen maailmaan siirtymiselle”, hän sanoo.

Alava analysoi alueen suurimpia yrityksiä ja muodosti niistä salkun ytimen. Kun osaaminen karttui, hän otti mukaan myös pienempiä yrityksiä. Myöhemmin hän alkoi hoitaa myös laajaa kehittyville markkinoille sijoittavaa rahastoa sekä pienille reunamarkkinoille sijoittavaa rahastoa.

Kokemus kasvoi kenttämatkoilla

Salkunhoitajan työssä on tärkeää käydä tapaamassa yrityksiä paikan päällä. Vuodessa oli tyypillisesti yli sata yritystapaamista. Viikon konferenssimatkalla tapaamisia ehti olla kymmeniä, kun taas tuotantolaitoksiin tutustuessa yhden yrityksen parissa saattoi mennä kokonainen päiväkin.

Usein hän tapasi yrityksen toimitusjohtajan tai talousjohtajan ja keskusteli yrityksen näkymistä.

– Oli mielenkiintoista mennä näihin tapaamisiin länsimaisena naisena. Aina vastaanottajat eivät edes ymmärtäneet, miksi tulin. Joku luuli, että olin aikeissa ostaa koko yrityksen.

Kehittyviltä markkinoilta saattoi löytää helmiä, jos osasi ostaa yrityksen osakkeita ennen kuin kaikki muut isot sijoittajat ehtivät apajille.

– On hedelmällistä, kun kaikki yritykset eivät ole läpianalysoituja.

Yksi tällainen helmi oli vietnamilainen koruyhtiö, jonka pääomistajan visiosta Alava vakuuttui niin, että osti yrityksen osakkeita hyvin varhaisessa vaiheessa.

Hertta Alava
Alava tutustui rahastonhoitajana myös kehittyvien markkinoiden kiinteistömarkkinoihin. Väkirikkaissa maissa on lukumääräisesti paljon myös varakkaita kotitalouksia, jotka pystyvät ostamaan kalliitakin asuntoja, vaikka valtaosa väestöstä olisikin hyvin vähävaraista ”Viime vuosina asuntolainamarkkinat ovat kehittyneet ja oma asunto on entistä useamman ulottuvilla”, Alava toteaa.

– Naispuolisesta omistajasta tuli hyvä fiilis. Hän hoiti yritystä yrittäjän otteella ja kasvatti sitä järkevästi. Moni Vietnamin korukauppias omisti vain yksittäisen liikkeen, mutta hän satsasi brändiin ja mainontaan. Olin Kiinassa nähnyt, miten samanlaiset koruyritykset olivat pystyneet kasvamaan nopeasti, sillä Aasiassa ihmiset ostavat mielellään kultaa ja kultakoruja.

Jalometalli on historiallisesti ollut hyvä sijoitus maissa, joissa korkea inflaatio nakertaa usein rahan arvoa ja osakemarkkinat ovat vielä kehittymättömät. Näistä syistä koruyhtiökin menestyi ja osakkeen arvo kasvoi.

Nigeriassa Alava liikkui aseistettujen turvamiesten kanssa, usein vielä poliisisaattueessa. Maassa ei pitkään aikaan ollut omaa sementintuotantoa, vaan kaikki sementti tuotiin ulkomailta. Tilanne muuttui, kun paikallinen liikemies Aliko Dangote alkoi kehittää sementintuotantoa, ja ajan myötä hänen yrityksestään tuli johtava sementinvalmistaja koko Afrikassa.

– Afrikan maissa on usein paljon korruptiota ja heikot instituutiot. Siksi yksittäisillä liikemiehillä voi olla iso merkitys koko maalle.

Alava vieraili myös tuotantolaitoksissa, esimerkiksi vesivoimalassa Keniassa ja leipomossa Egyptissä. Eteläafrikkalaisessa platinakaivoksessa hän näki, kuinka ankarissa oloissa siellä työskenneltiin.

Hertta Alava
Ennen Nordeaan siirtymistä Alava työskenteli FIMissä kehittyvien markkinoiden rahastojen tiiminvetäjänä. Vuonna 2014 brittiläinen talousjulkaisu Citywire valitsi hänet maailman 20 parhaan rahastonhoitajan joukkoon.

– Kultakaivoksiin sijoittajia ei edes päästetty, sillä niitä pidettiin liian vaarallisina. Kaivosonnettomuuksia tapahtui tuohon aikaan ihan yleisesti.

Reissuja yli 70 maahan

Matkustelu vetää Alavaa puoleensa myös vapaalla. Hän laskee vierailleensa yli 70 maassa, kun työ- ja lomamatkat lasketaan yhteen.

– Olen usein matkustanut myös lomalle sijoituskohteisiin. Työmatkalla ei yleensä ehdi kovin hyvin tutustua kulttuuriin ja ympäristöön.

Helmikuussa hän esimerkiksi vietti talvilomaa Ras al Khaimahissa, Arabiemiirikuntien kuudenneksi suurimmassa kaupungissa. Lomanvieton rauhan keskeytti kuitenkin Venäjän hyökkäys Ukrainaan, ja markkinoiden liikkeitä tuli seurattua myös rantatuolista.

Tärkeä matkakohde on myös mökki Porvoon saaristossa, Emäsalossa. Siellä Alava nauttii luonnon läheisyydestä ja puhtaasta ilmasta ympäri vuoden.

– Kesällä öljytään terassia ja talvella tehdään lumitöitä. Pienet puuhat irrottavat mukavasti arjesta.

Mökillä ei ole omaa rantaa, mutta uinti kuuluu silti mökkeilyyn: talvella ihaillaan tähtiä paljussa ja kesällä polskitaan uima-altaassa.

Alava harrastaa myös lukemista. Parhaiten kädessä kuluvat vetäväjuoniset lukuromaanit, kuten Lucinda Rileyn Seitsemän sisarta -kirjasarja tai Botswanaan sijoittuvat Mma Ramotswe -kirjat.

Hertta Alava
Vastuullisen sijoittamisen trendi vain vahvistuu edelleen, arvioi Alava. Monet ihmiset ovat jo heränneet ajattelemaan vastuullisesti ja miettivät esimerkiksi ruokaostoksia, lämmitystä, autoa ja liikkumista siltä kannalta. On vain loogista, että myös sijoittamista mietitään vastuullisuuden kannalta.

Aasian näkymät ovat vakaat

Millaisia sitten ovat kehittyvien markkinoiden näkymät nyt? Aasian talous kehittyy Alavan mukaan edelleen myönteisesti, ja monissa alueen maissa talouskasvu pääsee tänä vuonna vauhtiin koronan jälkeen.

– Intian kasvupotentiaali on vielä isoja kysymysmerkkejä. Suoria ulkomaisia sijoituksia yrityksiin on edelleen vähän, vaikka niitä tarvittaisiin työpaikkojen luomiseen.

Latinalainen Amerikka ja Afrikka ovat olleet pettymyksiä vuosituhannen alun odotuksiin nähden. Molempia vaivaa epävakaa politiikka ja korruptio, eikä talouskasvu ole niissä jatkunut toivotusti.

Laajan kokemuksensa ansiosta Alavalla on vahva asiantuntemus kehittyvistä markkinoista, ja kun jotain uutta tapahtuu, hänen on helppo päivittää näkemyksensä. Viime aikoina huomio on luonnollisesti keskittynyt Venäjään. Usein kehittyvien markkinoiden tapahtumia dramatisoidaan mediassa, koska alueita ei tunneta kovin hyvin.

– Esimerkiksi Kiinan taloudelle povataan usein mahalaskua, kuten viime syksynä, kun kiinteistöyhtiö Evergranden velkahuolet nousivat esiin. Silloin roolini oli rauhoitella, että uutta finanssikriisiä ei ole syntymässä. Kiinassa on vahva johto, jolla on kykyä ja halua ratkaista ongelmia.

Sittemmin nähtiin, että Kiinan kiinteistösektorin kasvu kyllä hidastui, mutta hallitsematonta kriisiä ei syntynyt.

Hertta Alava
Alavan kiinnostus talouteen alkoi lukiossa 1990-luvun alussa. Suomi oli syvässä lamassa ja yhteiskuntaopin tunneilla keskusteltiin siitä, mitä tarkoittaa markan kelluminen tai devalvointi.

Omat sijoitukset ovat rahastoissa

Rahastonhoitajan työ vaikutti Alavaan niin, että hän ei enää sijoita suoraan osakkeisiin vaan pelkästään rahastoihin. Silloin ei tarvitse hermoilla yksittäisten yhtiöiden pörssikurssien liikkeistä ja pääsee kuitenkin markkinoiden keskimääräiseen tuottoon.

– Suurin osa ihmisistä tekee aivan muuta työtä eikä seuraa markkinoita täyspäiväisesti. Silloin ei kannata ajatella, että olisi parempi sijoittaja kuin markkinat keskimäärin.  Ensinnäkin pitää osata valita oikeat osakkeet ja sitten ostaa niitä oikealla hetkellä. Harva hajauttaa osakesalkkuaan riittävästi. Jos oma salkkuni olisi liian heiluva, siitä tulisi turhaa stressiä.

Alkuvuonna markkinoilla on ollut paljon epävarmuutta, mutta Alava suhtautuu siihen pitkän kokemuksensa ansiosta tyynesti. Heilunta kuuluu osakemarkkinoille ja nykyinen korjausliike jäänee kohtuullisen lyhyeksi. Maailmantalouden kasvu jatkuu, mikä luo hyvät edellytykset yritysten tuloskasvulle.

– On hyvä muistaa, että taloudessa huonot jaksot ovat aina lyhyempiä kuin hyvät, mutta huonojen analysointiin käytetään aina paljon enemmän aikaa.

Teksti: Sanna Sevänen Kuvat: Sakari Röyskö

Julkaistu 08.03.2022