Henkilökuvia

Rakkaudessa ja liike­toiminnassa – valitse oikea kumppani

Olisiko aika ottaa jättiaskel uralla? Kannattaa ehkä ensin katsella ympärilleen kotona. Järjestelmällinen ja tunnollinen kumppani voi nimittäin olla uran kannalta ratkaiseva.

Valkoinen köysi sydämen muotoisessa solmussa punaisella pohjalla.
Järjestelmällinen kumppani on hyväksi urallesi. Kuva: Shutterstock.

Ihmisellä on viisi tärkeää persoonallisuuden piirrettä, joista järjestelmällisyys on ainoa, jolla voi olla myönteisiä vaikutuksia puolison työelämään. Aihetta koskeva tutkimus käsitti yli 4500 avioparia ja sitä koskeva raportti julkaistiin äskettäin Harvard Business Review’ssa

Neljä muuta persoonallisuustyyppiä ovat avoin vs. ekstrovertti ja mukautuva vs. neuroottinen. Niillä ei kuitenkaan ole vaikutusta kumppanin mahdolliseen palkankorotukseen tai ylenemismahdollisuuteen, raportoi uutispalvelu Bloomberg.

Tutkijoiden mukaan menestystä janoavan kannattaa sen sijaan valita vastapuoli, joka toimii ”turvallisena tukikohtana”. Käsite on peräisin psykologisista kiintymysteorioista, jotka kehitettiin alun perin lasten ja vanhempien välisen suhteen tutkimukseen. Myöhemmin psykologit havaitsivat niillä olevan vaikutusta myös aikuisten välisiin suhteisiin.

Jennifer Petriglieri ja kirjan kansi
Psykologian professori Jennifer Petriglieri haastatteli Couples that Work -kirjaansa varten 113:a pariskuntaa.

Turvallinen tukikohta on henkilö, joka on luotettava ja antaa tukea. Tällainen aviopuoliso on sekä sympaattinen että kannustava, ja voi psykologian professori Jennifer Petriglierin sanoin antaa ”rakastavan potkun”.

Petriglieri on haastatellut 113:a paria ja kirjoittanut aiheesta kirjan. Hän uskoo, että parit selviytyvät paremmin elämän haasteista, kuten suurista muutoista, elämänkriiseistä ja lapsista, jos toinen osapuoli on turvallinen tukikohta.

Hän varoittaa kuitenkin, että molemmat eivät voi olla tukikohtia samanaikaisesti. Ja jos toinen henkilö ottaa itselleen tukikohdan roolia koko ajan, suhde muuttuu väistämättä epätasa-arvoiseksi.

– Tällaiset avioliitot voivat toimia hyvin, mutta vain niin kauan kuin osapuolet hyväksyvät roolinsa, Petriglieri sanoo.

Julkaistu 02.06.2022