Talous

Rajatonta palvelua

Oletko harkitsemassa muuttoa ulkomaille? Tai asutko jo ulkomailla?

Muutolintuja

Oletko miettinyt ulkomaille muuttamista?

Jos olet, et ole yksin. Yhä useamman veri vetää maailmalle.

­– Kun Credit Suisse teki vuosi sitten maailmanlaajuisen kyselyn varakkaiden asiakkaidensa keskuudessa, kolmasosa vastaajista kertoi voivansa ajatella muuttavansa toiseen maahan lähitulevaisuudessa, kertoo Nordea Private Bankingin uuden cross border -yksikön johtaja Otabek Akhunov.

Otabek Akhunov

Nordea Private Bankingin uuden cross border -yksikön johtaja Otabek Akhunov.

EU:ssa valtionrajojen merkitys on vähentynyt ja maiden välillä voi liikkua vapaasti. Vaikka tänä vuonna koronapandemia on taas tuonut väliaikaisesti vartijat rajoille, perussuuntaus on ollut selvä. Yhä useammat haluavat rikastuttaa elämäänsä uusilla kokemuksilla ja kohtaamisilla muiden kulttuurien ja ihmisten kanssa.  

– Suuntaus näkyy myös pankkipalveluissamme. Private Banking -palvelujen pitää olla siellä, missä asiakkaammekin, ja meidän pitää voida tarjota heille palveluitamme ja osaamistamme kaikissa elämäntilanteissa, Akhunov kertoo.

Vaikka ihmiset liikkuvat yhä enemmän maasta toiseen, uuteen maahan asettuminen ei suinkaan ole ongelmatonta. Uuden yksikön tehtävänä on auttaa muuton haasteissa.

Kansainvälisen palvelun tavoitteena on ylläpitää asiakassuhdetta koko ajan siitä lähtien, kun asiakas muuttaa uuteen maahan, siihen asti, kun hän palaa kotimaahan. Nordean Private Banking -asiakkuudesta ei tarvitse luopua, vaikka muuttaisi ulkomaille.

Annika Kaisto

Annika Kaisto, sijoitusjohtaja, PB Cross Border Clients.

– Olen nyt reilun vuoden ajan ollut suoraan Nordean Private Banking -johdon alaisuudessa ja laatinut rungon, jonka ympärille lähdemme rakentamaan cross border -palveluja nykyisille asiakkaillemme. Kaikissa Pohjoismaissa on Private Banking -yksikkö joka on erikoistunut cross border -palveluihin. Niiden avulla voimme laatia yksilöllisiä ratkaisuja asiakkaille, jotka suunnittelevat muuttoa ulkomaille. Voimme myös auttaa asiakkaitamme uudessa maassa ja mahdollisessa paluumuutossa.

Private Bankingin Helsingin yksikössä työskentelevät sijoitusjohtajat Annika Kaisto ja Arto Bergroth, jotka auttavat ulkomaille muuton haasteissa Suomessa asuvia Private Bankingin asiakkaita. Esitimme muutamia kysymyksiä Annikalle ja Artolle ulkomaille muuttoon liittyen.

Millaisia yksilöllisiä ratkaisuja teillä on tarjolla?

­– Kaikki riippuu ennen kaikkea asiakkaan tarpeista. Yhteistyö lähtee sijoitussuunnitelman laatimisesta kohdemaan mahdolliset rajoitteet huomioiden. Voimme auttaa muun muassa eri omaisuuslajien hoitoon liittyvissä kysymyksissä ja päivittäispankkipalveluissa, mutta myös esimerkiksi kokonaisvaltaisessa varallisuudenhoidon suunnittelussa, johon sisältyvät muun muassaeläkeratkaisut, vakuutukset ja lakiasiat.

Teettekö yhteistyötä paikallisten asiantuntijoiden kanssa?

Arto Bergroth

Arto Bergroth, sijoitusjohtaja, PB Cross Border Clients.

– Olemme äskettäin solmineet sopimukset paikallisten lakiasiaintoimistojen kanssa kuudessa maassa, muun muassa Ranskassa ja Espanjassa, jotka ovat ulkomaille muuttavien pohjoismaalaisten suosituimmat kohteet Portugalin ohella. Paikallinen asiantuntemus on iso etu, sillä sen lisäksi, että näissä maissa säädökset ovat erilaiset kuin Pohjoismaissa, käytännöt vaihtelevat myös alueittain. Meidän asiakkaamme saa käyttöönsä juristin, joka auttaa esimerkiksi asuntokaupassa kauppasopimuksen, kauppahinnan ja panttaustodistuksen kanssa tai vaikkapa testamentin laatimisessa paikallisen käytännön mukaan.

Missä maissa apua saa?

– Kaikissa EU-maissa ja joissakin muissa pohjoismaalaisten suosimissa kohteissa, kuten esimerkiksi Aasiassa, Thaimaassa ja Singaporessa. Edellytyksenä on Nordea Private Bankingin asiakkuus ja henkilökohtainen side Pohjoismaihin.  

Entä jos haluaa muuttaa vaikkapa Floridaan?

– Yhdysvalloissa on hyvin tiukka lainsäädäntö, joten siellä emme voi tarjota kaikkia palveluja. Emme voi esimerkiksi tarjota siellä asuvalle asiakkaallemme sijoitusneuvontaa edes silloin, kun hän käymässä ”kotona” Pohjoismaissa.

Oletko aikeissa asettua ulkomaille tai oletko ehkä jo muuttanut?

Ota yhteyttä omaan sijoitusjohtajaasi. Hän ohjaa sinut tapaamiseen Annika Kaiston tai Arto Bergrothin kanssa Private Banking Cross Border -palveluihin.

Mikä tilanne on muissa maissa?

– EU-maissa voimme antaa sijoitusneuvontaa vain niistä rahastotuotteista, jotka ovat tarjolla kussakin maassa. Tässä suhteessa meillä on kuitenkin se etu, että Nordea Asset Management on Euroopan suurimpia varallisuudenhoitopalveluja ja meidän rahastotuotteitamme on tarjolla paikallisilla markkinoilla Nordea Asset Managementin hyvin kattavan myyntiverkoston kautta Euroopassa. Se on erinomainen palvelu meidän asiakkaillemme. Tietysti kansainvälisille asiakkaillemme on tarjolla muitakin rahoitusinstrumentteja, kuten esimerkiksi joukkovelkakirjalainoja ja suoria osakesijoituksia.

Missä kaikissa asioissa apua voi saada?

– Se riippuu siitä, missä maassa asiakas asuu, mutta meidän tavoitteenamme on auttaa mahdollisimman laajasti. Kyse voi olla isoista päätöksistä, kuten sijoituksista tai yrityksen asioista tai arkisista kysymyksistä, kuten uudesta pankkikortista tai juristin yhteystiedoista. Kannattaa kysyä rohkeasti. Autamme parhaamme mukaan kaikissa mahdollisissa asioissa. Siitähän Private Banking -palveluissa on kysymys.

Teksti: Mårten Niléhn

Julkaistu 30.11.2020