Kulttuuri

Puhutko mieluummin terapeutille vai kännykälle?

Teknologiset ratkaisut psyykkiseen hyvinvointiin ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti viime vuosina. Mutta voiko psykologin oikeasti korvata sovelluksella?

Niin tutkijat ainakin uskovat. Stanfordin yliopistossa Yhdysvalloissa kehitetyn Woebot-sovelluksen väitetään voivan ehkäistä masennusta ja ahdistusta. Sovellus on niin kutsuttu ”chatbot”, jonka kanssa voi keskustella aivan kuin ruudun takana olisi oikea ihminen. Tosiasiassa keskustelukumppanina on tekoäly, joka on ohjelmoitu tunnistamaan masennuksen ja ahdistuksen oireet.

Tutkimus on osoittanut, että Woebotin kaltaisilla sovelluksilla voi olla myönteisiä vaikutuksia käyttäjiinsä. Woebotin oman tutkimuksen mukaan monien käyttäjien vointi parani sovelluksen myötä.

Asiassa on myös kääntöpuolensa: on olemassa vaara, että vakavista psyykkisistä ongelmista kärsivät ihmiset yrittävät hoitaa itse itseään kännykkäsovelluksella sen sijaan, että hakeutuisivat oikean terapeutin hoitoon. 73 terveyssovellusta käsittäneessä tutkimuksessa vuodelta 2019 nimittäin kävi ilmi, että lähes kaikkien niiden väitettiin pystyvän diagnosoimaan ja hoitamaan psyykkisiä sairauksia, mutta vain kahdella tutkituista sovelluksista oli väitteen tueksi todellista tutkimusnäyttöä.

Julkaistu 23.05.2019