Innovaatiot

Pöytä, kata itsesi!

Mitä on päivälliseksi? Kysypä pöytäliinalta. Se tietää. Tai ainakin se voi tehdä sopivan ehdotuksen.

katettu pöytä
Kuva: Shutterstock

Microsoft on yhteistyössä yhdysvaltalaisten ja kiinalaisten tutkijoiden kanssa kehittänyt kankaan, joka pystyy aistimaan, mihin esineisiin se on kosketuksissa. Kangas on saanut nimekseen Capacitivo, ja se tietää, mitä sen päälle lasketaan, kunhan kyse ei ole metalliesineistä, vaan esimerkiksi ruoasta, hedelmistä ja nesteistä. Muodollisemmin teknologiaa kutsutaan "kosketuspohjaiseksi kohteen tunnistukseksi". Capacitivo koostuu tekstiilialustasta ja siihen kiinnitetystä elektrodiruudukosta.

Kokeilut kankaan ja elektroniikan yhteen kutomisesta eivät sinänsä ole mitään uutta, mutta toistaiseksi on kehitetty joustavia, vaatteissa käytettäviä kankaita. Capacitivo-projektissa on työstetty pöytäliinoja ja huonekalukankaita. Tavoitteena oli tehdä pinta tietoiseksi siitä, mitä sille on asetettu, ja käyttää tietoja palvelun tarjoamiseen.

Jos pöytäliinalla on esimerkiksi hedelmä, liinaan kytketty laite, esimerkiksi älypuhelin tai älykaiutin, voi laite ehdottaa ruokalajeja, joita hedelmästä voidaan valmistaa.

Julkaistu 28.07.2021