Kulttuuri

Pling! Nyt seuraa kielto sähköpostin käyttämiseen illalla

Sähköpostista on tullut niin suuri stressitekijä, että EU haluaa kieltää työsähköpostin käytön työajan jälkeen.

kannettava tietokone täynnä muistilappuja
Kuva: Shutterstock

Suuri osa työpäivästä – joskus tuntuu, että jopa suurin osa – kuluu sähköposteihin. Tämä ei suinkaan ole mitään uutta. Mutta vaikka olemme tottuneet roskaposteihin, paniikkiviesteihin ja täpötäysiin postilaatikoihin jo 1990-luvun jälkipuoliskolta lähtien, sähköposti on silti yksi suurimmista työstressin aiheuttajista. Ongelma on niin suuri, että EU haluaa kieltää työsähköpostin käytön työajan jälkeen.

Euroopan parlamentti äänesti tammikuussa lakiehdotuksesta, jonka ansiosta työntekijöiden ei enää tarvitsisi olla jatkuvasti tavoitettavissa. Kaikkien EU-kansalaisten tulisi pystyä kieltäytymään puheluista, sähköposteista ja tekstiviesteistä iltaisin ja viikonloppuisin. Tämäntyyppisiä lakeja on jo muun muassa Ranskassa ja Saksassa. Oikeutta häiriöttömään vapaa-aikaan tulisi pystyä säätelemään myös esimerkiksi työehtosopimuksissa.

Sähköposti väsyttää ja stressaa

Monet haluavat itse päättää vapaa-ajastaan ja työskennellä parhaiten sopivalla tavalla ajasta ja paikasta riippumatta. Sähköposti on kuitenkin suuri väsymyksen ja stressin aiheuttaja. Saapuvien ja lähetettyjen viestien määrä on yksilöllistä samoin kuin se, kuinka moneen niistä on reagoitava heti. Tyypillinen toimistotyöntekijä saa amerikkalaisen tutkimuksen mukaan 121 sähköpostia päivässä, ja 65 prosenttia käyttää push-ilmoituksia.

On selvää, että työtehtävien hoitaminen on hankalaa postin kilistessä, kotona rentoutumisesta puhumattakaan.

Emailanalytics.com on selvittänyt kolme tärkeintä syytä siihen, miksi sähköposti aiheuttaa stressiä, ja mitä voisimme tehdä asian hyväksi:

1. Ilmoitukset

Kilahtava ääni uuden viestin saapuessa sähköpostiin. Arjesta tuskin löytyy suurempaa stressitekijää kuin postin kilahdus ja sen laukaisema uteliaisuus. Kaikki saa väistyä, jotta voimme tarkistaa, mitä uutta postilaatikkoon on tullut. Laita siis push-ilmoitukset pois päältä ja päätä, että tarkistat postit esimerkiksi kerran tunnissa – näin voit heittää hyvästit pakonomaiselle riippuvuudelle.

2. Postilaatikon epäjärjestys

Kun postilaatikossasi on 2 738 lukematonta viestiä, niiden aiheuttama tunne ei ole mukava. On eri asia, jos tiedät, että kaikki lukemattomat sähköpostit ovat roskaposteja. Jos kuitenkin tiedät, että sinun pitäisi reagoida niihin lukuisiin viesteihin, joita et ole lukenut, jo pelkkä ajatuskin stressaa.

Käytä muutama tunti lukemattomien viestien setvimiseen. Ja rehellisesti sanottuna, ehkä nyt, parikymmenen tietokoneen ääressä vietetyn vuoden jälkeen, olisi korkea aika tutustua sähköpostiohjelman erilaisiin suodatus‑ ja lajittelutoimintoihin.

3. Ketsuppiefekti

Aina kun vastaat sähköpostissa pyydettyyn asiaan kyllä, voi siitä seurata uusia työtehtäviä, joihin kuluvaa aikaa et pysty millään arvioimaan. Tähän ei ole muuta helppoa ratkaisua kuin se, että sanot joskus ei!

Julkaistu 04.06.2021