Kestävä kehitys

Pieniä ja suuria tekoja vastuullisemman huomisen eteen

Kesäyrittäjänuoret ja nordealaiset viettivät kesän alkajaisiksi yhteisen päivän uutta metsää istuttaen. Taimitekojen rinnalla vaihdettiin ajatuksia siitä, miten pienilläkin arkisilla teoilla jokainen meistä voi vaikuttaa.

Taimiteossa ryhdytään konkreettisiin toimenpiteisiin hiilidioksidipäästöjen kompensoimiseksi. Tavoitteena on istuttaa 10 000 hehtaaria uutta metsää vuoteen 2030 mennessä. Kestävä kehitys ja toimet sen edistämiseksi ovat 4H-toiminnan arkipäivää, ja nuoret tekevät päivittäin töitä 4H-harrastuksessaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Kuva: Tiina Rinne

Kesäkuun alkupuolella Virroilla kävi vilske. Nuoret 4H-kesäyrittäjät esittelivät Nordean Jussi Pajalalle ja Nina Luomaselle, miten puita istutetaan oikeaoppisesti.

Nordea ja 4H ovat yhdessä palkanneet Virroille nuoria 4H-yrittäjiä istuttamaan viisi hehtaaria uutta metsää. Se tarkoittaa 10 000 puun taimea. Taimiteko-yhteistyössä työllistetään nuoria ja istutetaan taimia vastuullisemman tulevaisuuden eteen.

Taimien istutuksen lomassa nuoret ja nordealaiset vaihtoivat ajatuksia siitä, miten ilmastonmuutoksen voi ottaa huomioon omassa arjessaan.

Jussi Pajala
Jussi Pajala, Nordea Kiinnitysluottopankin toimitusjohtaja

– Haluamme yhdessä nuorten kanssa osoittaa, että pienilläkin valinnoilla ja teoilla arjessa voi olla merkittävä vaikutus yhteisen hyvän ja vastuullisemman tulevaisuuden eteen. Taimiteko-toiminnassa yhdistyvät meille tärkeät arvot: nuorten yrittäjyys ja vastuulliset valinnat ympäristömme eteen. Nordea on asettanut pitkän aikavälin tavoitteekseen olla nollapäästöinen pankki vuoteen 2050 mennessä, mutta myös teoilla omassa arjessamme pystytään vaikuttamaan. Itse koetan viedä eteenpäin viestiä siitä, että niinkin arkisesta asiasta kuin asumisesta muodostuu jopa 30 prosenttia suomalaisten hiilijalanjäljestä, Nordeassa asumisesta vastaava johtaja Jussi Pajala kertoo syitä Taimiteko-yhteistyölle.

Haaveita toteuttamassa

Nuoret 4H-yrittäjät työllistyvät 4H-järjestön kautta lukuisiin erilaisiin töihin. Nuorilta löytyy usein oma haave, jota he haluavat päästä toteuttamaan, ja 4H-järjestö auttaa käytännön asioissa.

Kesäyrittäjä, 16-vuotias Jalmari Koskinen lähti mukaan Taimitekoon, sillä hän unelmoi tulevaisuudesta metsä- ja maatalouden parissa.

– Kyllä sitä kaikkea pientä aina yrittää ilmaston eteen tehdä, esimerkiksi nyt ollaan täällä istuttamassa taimia. Muutoin kerään roskia ja pidän huolta metsistä, Jalmari summaa omia ilmastotekojaan.

Taimiteko,
Kuva: Tiina Rinne

Nordean henkilöasiakkaista vastaavan varajohtajan Nina Luomasen ilmastoteot lähtevät kotoa perusasioista.

– Kierrätys on kotona arkipäiväämme. Sen lisäksi kotona ja vapaa-ajanasunnossa on käytössä maalämpö. Kaikkia hankintoja tehdessä tavoitteenamme on olla kuormittamatta luontoa ja ilmastoa, Nina kertoo.

Myös Jussi Pajalalle kierrätys on isoin konkreettinen teko arjessa. Kierrätyslaatikoita löytyykin kotoa useita. Kotona on myös muita tapoja hallita omaa hiilijalanjälkeä. Lämpötilan säätäminen ja veden kulutuksen vähentäminen kotona ja kesäpaikalla ovat Pajalalle tärkeitä ilmastotekoja.

– Tänä kesänä kesäpaikalle asennetaan aurinkopaneeleita, mikä tulee olemaan tutkimusmatka itselle. Näiden isompien tekojen lisäksi arjessa voi tehdä päivittäin valintoja ilmaston eteen, kuten meneekö töihin pyörällä vai autolla, Jussi sanoo.

Nina Luomanen

Nina Luomanen, Nordean henkilöasiakkaista vastaava varajohtaja

Vastuullisuus edellyttää tekoja

Nordeassa vastuullisuus on otettu tekemisen keskiöön monella tavalla.

– Isoin teko on vuoden alussa julkaistu vastuullisuusstrategia, johon sisältyy hiilineutraaliuuden tavoittelu. Tällä hetkellä pääkonttorikortteliimme Helsingin Vallilaan rakennetaan uutta toimitilaa, ja se on ensimmäinen maalämpöä hyödyntävä uusi toimistorakennus Helsingin kantakaupungissa, kertoo Jussi.

Ilmaston ohella panostetaan myös muihin yhteiskunnallisesti vastuullisiin teemoihin. Nuorten taloustaitojen vahvistaminen ja yrittäjyyden edistäminen ovat olleet Nordean yhteiskuntavastuun ytimessä jo vuosia.

Vuosittain nordealaiset tapaavat pankin omissa ja yhteistyökumppaneitten hankkeissa yli 100 000 lasta ja nuorta. Taimiteko on yksi näistä hankkeista.

– Olemme jo pitkään toteuttaneet laajempaa vastuullisuusnäkökulmaa. Taloustaitojen opettaminen ja yrittäjyyden tukeminen ovat molemmat erityisen tärkeitä aiheita, joita haluamme edistää ympäri vuoden, Nina kiteyttää.

Videolta voit nähdä, miten uutta metsää istutettiin Virroilla ja mitä Jalmari, Jussi ja Nina tuumaavat arjen vastuullisuusteoista. Kuvaus ja editointi: 4H-yrittäjä Eero Kallioniemi

Julkaistu 28.07.2021