Talous

Pidä osakesijoituksista kiinni koronaviruksesta huolimatta

Pelätty virus on levinnyt muutamassa viikossa Wuhanin kaupungista Kiinasta muualle, Eurooppaa ja Yhdysvaltoja myöten. Toistaiseksi tartuntojen määrä Kiinan ulkopuolella on ollut rajallinen, mutta epidemian pelko on sysännyt maailman osakemarkkinat alamäkeen. Nordean sijoitusstrategi Hertta Alava odottaa koronaviruksen negatiivisen vaikutuksen jäävän kuitenkin lyhytaikaiseksi.

Kuva: Shutterstock

Sijoittamiseen liittyy aina epävarmuutta. ”Tavanomainen” epävarmuus liittyy talouden ja yritysten tunnuslukujen kehittymiseen. Näihin liittyvien muutosten vaikutusta sijoituskohteiden arvoon voidaan laskea erilaisten mallien avulla. Vaikeammin hahmotettavia asioita, kuten geopoliittisia riskejä tai tässä tapauksessa keuhkokuumetta aiheuttavaa, tappavaa virusta, on hankala sijoittaa laskentataulukoihin. Epävarmuus saa sijoittajat vähentämään riskiä kautta linjan, ja se välittyy sijoitusten hintoihin.

– Koronaviruksen leviämiseen liittyvä uutisointi heiluttaa nyt pörssejä etenkin Aasiassa, mutta myös muualla. Todennäköisesti näin tulee jatkumaan vielä jonkin aikaa, kunnes sijoittajat ovat vakuuttuneita siitä, että tilanne on jälleen hallinnassa, sanoo sijoitusstrategi Hertta Alava.

Nordean sijoitusstrategi Hertta Alava

Viime päivien kehitystä tarkastellessa kannattaa Alavan mukaan ottaa huomioon, että vuosi 2019 oli osakemarkkinoilla erittäin hyvä ja viime kuukausien kurssinousu sai sijoittajat hieman liiankin optimistisiksi. Siksi viruspelko vaikuttaa osakemarkkinoihin nyt enemmän. Toistaiseksi sijoittajien reaktio on ollut maltillinen, eikä paniikista voida puhua.

– Viranomaiset suhtautuvat tilanteeseen erittäin vakavasti ja ovat ryhtyneet laajoihin toimenpiteisiin leviämisen estämiseksi. Vaikutukset talouskehitykseen jäävät todennäköisesti vähäisiksi, ja markkinavaikutus siten lyhyeksi, Alava toteaa.

Hertta Alava muistuttaa, ettei ole ensimmäinen kerta, kun maailmalle leviää pelko viruksen leviämisestä. Osakemarkkinat ovat reagoineet 2000-luvulla negatiivisesti sars-virukseen, mers-virukseen, lintuinfluenssaan, sikainfluenssaan ja ebolaan.

– Yhteistä näille tapahtumille on se, että epidemioiden leviäminen saatiin pysäytettyä ja markkinoiden korjausliike jäi lyhytaikaiseksi.

Suurin markkinaliike ja pelko nähtiin sars-epidemian aikaan vuonna 2003, jolloin kiinalaisten viranomaisten hidas toiminta ja tosiasioiden peittely pahensivat tilannetta. Tällä kertaa kiinalaiset ovat toimineet päättäväisesti ja rivakasti. Pahimmat tartunta-alueet Wuhanissa on asetettu karanteeniin ja lukuisat massatapahtumat kiinalaisen uudenvuoden ympärillä on peruttu. Lisäksi uudenvuoden lomakautta pidennettiin, jotta matkustusruuhkat jakaantuisivat useammalle päivälle.

Ennen epidemian puhkeamista Kiinan talouskasvun odotettiin päätyvän tänä vuonna karvan alle kuuden prosentin tuntumaan. Nyt osa ekonomisteista ennakoi kasvun jäävän 0,5–1,0 prosenttiyksikköä alhaisemmaksi epidemian vuoksi, mutta todennäköisesti tuon kokoluokan vaikutus nähdään vain ensimmäisellä neljänneksellä. Koko maailman talouskasvuun Alava ja hänen kollegansa Nordeassa eivät odota olevan merkittävää vaikutusta.

– Kiinan paino kehittyvien maiden osakeindeksissä on vajaa kolmannes ja eniten altistuvien yritysten vain prosentteja. Mikäli sijoitussalkku on hyvin hajautettu maantieteellisesti sekä omaisuusluokittain, ei ole syytä hermostua, Alava rauhoittelee.

Julkaistu 03.02.2020