Kulttuuri

Perheen nähden emme kieroile

Perhekuvat työpöydällä lisäävät ihmisten yhteisöllistä vastuuta.

perhekuva työpaikalla
Kuva: Shutterstock

Joissakin työhuoneissa pöytä on täysin tyhjä, vailla yhtään henkilökohtaista kuvaa tai tavaraa. Toiset taas ovat pitävät työpisteellään lasten piirustuksia ja viimeisimmän kesälomamatkan kuvia.

Yhdysvaltalainen käyttäytymistieteilijöiden tutkijakolmikko Ashley Hardin, Chris Bauman ja David Meyer päättivät selvittää, minkälainen yhteys työpöydän somistamisella on ihmisten asenteisiin ja käyttäytymiseen.

Tulos oli hyvin yllättävä. Kävi ilmi, että ne, joilla oli kuvia läheisistään, olivat rehellisempiä kuin ne, jotka suosivat neutraaleja maisemakuvia tai joilla ei ollut lainkaan henkilökohtaisia esineitä.

Työpöytänsä läheisten kuvin somistaneiden kulutilin käyttöä kyseenalaistettiin harvoin, eikä heitä saatu yhtä usein kiinni siitä, että he olisivat vieneet luvatta materiaaleja töistä kotiin. He olivat kaikissa tarkastelluissa asioissa hieman tunnollisempia.

Tämä herätti tietenkin tutkijoiden kiinnostuksen, ja he päättivät suorittaa etiikkatutkimuksen. Kaksi erillistä ryhmää sai tehtäväkseen heittää noppaa niin, että tavoitteena oli kerätä mahdollisimman paljon ”pisteitä”. Toisella ryhmällä oli edessään kuvia perheenjäsenistä, kun taas toisella ryhmällä oli anonyymejä sisustuskuvia.

Jokainen nopalla saatu piste palkittiin 50 sentillä, mutta osallistujien oli itse laskettava heittojen tulokset ja se, kuinka paljon rahaa he saisivat. Tarkastajaa ei siis ollut, vaan osallistujat tuomaroivat itse itseään.

Nopeasti kävi ilmi, että ryhmä, joka heitti noppaa perhekuvien edessä, sai tulokseksi vähemmän pisteitä ja vaati vähemmän palkintorahaa.

Tutkijat uskovat tämän johtuvan siitä, että kun tunnemme olevamme läheistemme tarkkailtavana, meistä tulee vähemmän itsekeskeisiä ja tunnemme suurempaa yhteisöllistä vastuuta. Lisäksi taloudellinen näkökulma on silloin vähemmän keskeinen.

Teksti: Mårten Niléhn
Lähde: Harvard Business Review

Julkaistu 03.03.2021