Kulttuuri

Pelaaminen valmentaa älykkyystestiin

Kuva: Shutterstock

Oletko fiksumpi kuin 12-vuotiaat? Luultavasti et, jos olet jo yli 40-vuotias. Näin ainakin väittää BBC:n Horizon-ohjelman älykkyystesti.

Tulosten mukaan ihmisen ongelmaratkaisukyky on huipussaan 20-vuotiaana. Sitten se heikkenee. 40-vuotias on keskimäärin samalla tasolla kuin 12-vuotias.

Ohjelman juontaja, lääkäri Michael Mosley, painottaa silti The Telegragh -lehden haastattelussa, että älykkyystesti ei kerro kaikkea.

– Tieto, ongelmanratkaisu ja reaktionopeus ovat eri asioita. Tosielämässä ongelmien ratkaisuun tarvitaan tietoja ja kokemusta.

Älykkyystesti on aivotutkijoiden laatima, ja sen on tehnyt ohjelman verkkosivuilla 250 000 ihmistä. Testin suuri osallistujamäärä on ällistyttänyt tutkijat. He olivat toivoneet, että saisivat 10 000 vastausta.

Vastauksista voi tehdä myös päätelmiä erilaisten tekijöiden, kuten työn, koulutuksen, harrastusten ja mediatottumusten, vaikutuksesta.

Tuloksista ilmeni muun muassa, että kissanomistajien sanavarasto oli suurempi kuin koiranomistajien.

Tuloksista on päätelty myös, että videopelien harrastajien avaruudellinen hahmotuskyky ja verbaaliset taidot olivat parempia kuin niillä, jotka eivät koskaan pelaa videopelejä. Mitä useammin vastaajat pelasivat – ja mieluiten nopeita toimintapelejä – sitä paremman testituloksen he saivat.

Ehkä siis kannattaa olla iloinen, kun lapset taas kerran uppoutuvat pelaamaan Robloxia tai Call Of Dutya.

Julkaistu 29.05.2020