Innovaatiot

Parisuhden­euvontaa netissä

Nykyään rakkautta etsitään netistä, ja digitaaliset palvelut voivat auttaa myös silloin, kun suhteessa on ongelmia. Parisuhdeneuvonnan markkinat ovat kovassa kasvussa.

Kaksi ihmistä seisoo teistä tehdyn sydämen molemmin puoli
Nettideittailu on jo vakiintunut ilmiö. Nyt markkinoille on tullut digipalveluja, jotka tarjoavat apua parisuhteen ongelmatilanteisiin. Kuva: Shutterstock.

Joka kolmas pariskunta voi huonosti suhteessaan, ja joka toinen suhde päättyy eroon, joten asialle pitää tehdä jotakin. Näin pohtivat pitkään yhteistä vastaanottoa pitäneet ruotsalaispsykologit Clara Zelleroth ja Helga Johnsson Wennerdal.

Pohdinnoista syntyi Bird Relations, startup-yritys ja samanniminen sovellus, joka auttaa pariskuntia vahvistamaan suhdettaan hyväksi todetuilla pariterapian menetelmillä. Käyttäjät voivat muun muassa tehdä suhteestaan analyysin, jonka pohjalta heille laaditaan toimintasuunnitelma. Analyysi auttaa myös tarjoamaan kullekin parille sopivia välineitä, joiden avulla he voivat luoda positiivisia tapoja ja elvyttää uteliaisuuden kumppaniaan kohtaan.

Sofia Brandt

Bird Relationsin toimitusjohtaja Sofia Brandt.

Kansainväliset markkinat tähtäimessä

Äskettäin Bird Relations keräisi sijoittajilta 800 000 euroa sovelluksen kehittämiseen ja kansainväliseen markkinointiin. 

– Ala kasvaa kovaa vauhtia. Kun yrityksellä on skaalattava tuote ja mahdollisuus laajentua kansainvälisesti, sillä on iso potentiaali onnistua, sanoo Almi Investin sijoitusjohtaja Frederik Andersson.

Breakit-uutissivuston mukaan sijoitusyhtiö Almi Investin osuus Bird Relationsin keräämästä 800 000 euron pääomasijoituksesta on puolet.

Bird Relationsin toimitusjohtaja Sofia Brandt korostaa, että yhtiö tähtää kansainvälisille markkinoille. Ensimmäinen vaihe on sovelluksen kääntäminen.

– Ensimmäinen markkina Ruotsin ulkopuolella on Iso-Britannia. Sovellus on määrä lanseerata siellä ensi vuoden alussa.

Charlotte Ljung

Endbrightin perustaja Charlotte Ljung.

Digiapua myös eroon

Almi Invest on sijoittanut myös toiseen ruotsalaiseen parisuhdestartupiin. Relationsappen eli sananmukaisesti suhdesovellus tarjoaa tutkimukseen perustuvia vinkkejä ja harjoituksia, joilla voi vahvistaa rakkautta ja läheisyyden tunnetta niin kumppania kuin lapsiakin kohtaan.

Jos suhde siltikään ei toimi, digitaalista apua on saatavilla myös eron kiemuroihin. Ruotsalaisen Dux-huonekaluvalmistajan entinen toimitusjohtaja Charlotte Ljung perusti vuonna 2019 Endbright-yrityksen, joka tarjoaa digitaalisia palveluja kaikkiin eron vaiheisiin.

– Endbright on sitä, mitä olisin itse kaivannut, kun erosin kymmenen vuotta sitten. Silloin havahduin kesken eroprosessin siihen, miten kaikki vaikuttaa kaikkeen: juridiikka, talous ja ennen kaikkea oma hyvinvointi.

Endbrightin keskeinen osa on Divorce Planning eli yksilöllinen erosuunnitelma. Lisäksi käyttäjille on tarjolla keskusteluapua ja neuvoja eron juridisiin, taloudellisiin ja psykologisiin ulottuvuuksiin erikoistuneilta asiantuntijoilta.

Julkaistu 08.06.2022