Talous

Pari sanaa viikkorahasta

Mikä on mielipiteesi lasten viikkorahoista? Kuinka paljon viikkorahaa on riittävästi, ja pitäisikö rahaa vastaan edellyttää esimerkiksi kotitöitä?

Amerikkalaisella yritysjohtajalla ja sijoittajalla Warren Buffettilla on asiasta selkeä näkemys. Hänen mielestään lapsista pitäisi kasvattaa vastuullisia talousosaajia jo päiväkoti-iässä.

Buffett esiintyy piirroshahmona Secret Millionaire’s Club -nettisivulla. Sivusto tarjoaa talousoppia lapsille animaation avulla. Oppiminen tapahtuu tehtävien, haasteiden ja laskemispelien kautta. Buffett vakuuttaa, että on itse aikanaan jakanut saman kasvatusfilosofian kolmen lapsensa kanssa. 

– Taloustehtävien avulla lapset saavat harjoitella elämää ja yrittäjyyttä varten, hän kertoo. Lapset harjoittelevat esimerkiksi, miten säästetään (ja erotellaan toisistaan asiat, joita haluaa ja asiat, joita tarvitsee) ja mikä on ero hinnan ja arvon välillä. Lisäksi lapset oppivat luovaa ajattelua ja sinnikkyyttä − sitä ettei anna kerrasta periksi. On myös tärkeää oppia ajattelemaan annettujen rajojen ulkopuolella. Sitä voi harjoitella esimerkiksi viemällä lapset taidemuseoon ja sitten kannustamalla heitä tekemään oman taideteoksen niin, että käytettävissä on vain kodin vanhoja ja poisheitettyjä esineitä ja materiaaleja, Buffett kertoo. 

Kuulostaako liian monimutkaiselta? Mietitkö, onko lapsesi tarpeeksi kypsä suoriutuakseen tästä?

Cambridgen yliopiston tutkimustulokset itse asiassa osoittavat, että jo kolme−neljävuotiaat lapset kykenevät ymmärtämään talouden peruskäsitteitä. Seitsemänvuotiaana suurimmalle osalle on kehittynyt käyttäytymismalleja, jotka ohjaavat heidän taloudellista käyttäytymistään tulevaisuudessa.

Buffett oli itse suurin piirtein samanikäinen ostaessaan kuuden kappaleen pakkauksen Coca-Colaa ja myydessään sitä eteenpäin yksi kerrallaan pienellä voitolla. 11-vuotiaana hän osti ensimmäiset osakkeensa. 

Nykyään tämän 88-vuotiaan legendaarisen sijoittajan ja Berkshire Hathawayn perustajan omaisuus on 78,8 miljardia dollaria, ja hän on Forbes-lehden maailman rikkaimpien listan sijalla kolme. 

Sinun kannattaa pitää tämä mielessäsi, kun seuraavan kerran annat viikkorahaa. Se voi nimittäin maksaa itsensä takaisin muutaman vuoden kuluttua.

3 kysymystä – vastaamassa Olli Kärkkäinen, yksityistalouden ekonomisti, Nordea taloustutkimus. 

Viikkoraha, kuukausiraha – vai ei taskurahaa lainkaan?

– Se riippuu lapsen iästä. Nuoremmille lapsille viikoittainen taskuraha on helpompi hahmottaa, mutta vanhemmille lapsille on parempi antaa rahaa kuukausittain, jotta he oppivat myös hallitsemaan budjettia.

Pitäisikö vanhemman puuttua siihen, mihin rahat käytetään?

– Vanhempien tulisi ehdottomasti puhua lapsilleen siitä, miten suunnitellaan ja tehdään budjetti. Suosittelisin kuitenkin, että lapset saavat itse päättää, mihin he rahansa käyttävät. Yksi taskurahan antamisen tavoitteista on, että lapset oppivat taloudesta, myös virheitä tekemällä. 

Mikä on yleisin virhe, jonka vanhemmat tekevät taskurahan kanssa?

– Taskurahan antamista tulisi seurata keskustelu siitä, mistä rahat tulevat ja miten ne kestävät pidempään. Mielestäni tavallisin virhe on vain antaa taskurahaa keskustelematta lapsen kanssa.

Olli Kärkkäinen, Nordea Economic research.

Julkaistu 27.10.2019