Kulttuuri

Paremmat olot muusikoille

Voivatko lohkoketjuteknologia ja niin sanotut NFT:t luoda järjestystä musiikkioikeuksien kauppaan?

3D-abstrakti tumma geometrinen tunne. sinisten punaisten kuutioiden kanssa välähtää satunnaisesti neonvalolla. Kuutiot muodostavat litteän rakenteen.
Rummutusta ja fanfaareja. Anotherblock on startup-yritys, joka haluaa parantaa muusikoiden toimintaedellytyksiä. Steve Angello, Michel Dahlberg Traore och Filip Strömsten. Valokuvakollaasi: Shutterstock ja lehdistökuvia.

Ehdottomasti, sanovat Anotherblockin perustaneet yrittäjät. Anotherblock on tuore tukholmalainen yritys, joka kehittää musiikkioikeuksien markkinapaikkaa ja on juuri kerännyt kokoon lähes 11 miljoonaa kruunua riskipääomaa.

Sijoittajiin kuuluvat Swedish House Mafian Steve Angello, Kingin perustaja Sebastian Knutsson, Stardollin perustaja Mattias Miksche sekä enkelisijoittajayritys J12.

Toimitusjohtaja Michel Traoren mukaan uuden ja jännittävän musiikin luominen on riippuvaista siitä, saavatko tekijät tukea ja oikeudenmukaista palkkaa työstään.

– Ellemme muuta perinpohjaisesti tapaa, jolla taiteilijat voivat ansaita rahaa luovuudellaan, musiikkiteollisuus romahtaa nopeasti, Traore kertoi Silicon Canals -taloussivustolle.

Yrityksen toiminta perustuu NFT-tekniikkaan, mikä tulee sanoista non-fungible token. NFT:t ovat ainutlaatuisia ja digitaalisia omistusoikeuksia esimerkiksi musiikkikappaleisiin, valokuviin tai videoihin. Kun NFT-omistusoikeus tallennetaan lohkoketjuun, sen myyntiä voidaan seurata.

Anotherblockin tapauksessa tämä tarkoittaa sitä, että musiikkikappaleen tekijä saa rojaltimaksun aina, kun NFT:llä käydään kauppaa.

Julkaistu 08.03.2022