Innovaatiot

Origami on kuumaa kamaa startup-yritysten keskuudessa

Ikivanha japanilainen paperintaittelutaide, jossa paperiarkkeja taitellaan – no, periaatteessa mihin tahansa muotoon – on juuri nyt yksi kuumimmista jutuista startup-markkinoilla. Origami on osoittautunut viime vuosina tärkeäksi monilla aloilla avaruusraketeista muotiin ja sisustukseen.

Lavastaja ja paperitaiteilija Kyla McCallum
Lavastaja ja paperitaiteilija Kyla McCallum.

Ensimmäinen esimerkki origamitekniikan hyödyntämisestä on vuodelta 2003. Silloin japanilainen tiimi kehitti Oxfordin yliopistossa origamitekniikan avulla sydämeen asennettavan stentin, joka voisi laajeta tukkeutuneen sepelvaltimon sisällä.

Entä miltä kuulostaa kehittynyt satelliitti, joka avautuu avaruuteen päästyään? Tulevaisuuden visioltako? Todellisuudessa japanilaiset keksijät loivat sellaisia jo vuonna 1995.

Tässä muutamia startup-yrityksiä, jotka ovat uudenlaisten älykkäiden, tehokkaiden ja kestävien tuotteiden taitekohdan ytimessä. 

Villapaita

Petit Pli

Islantilaissyntyinen, Lontoossa asuva Ryan Mario Yasin opiskeli lentokoneteknologiaa, mutta vaihtoi muotialalle. Aluksi hän sai inspiraation satelliittipaneeleista, jotka mahtuvat pieneen tilaan ja avautuvat avaruudessa, ja nyt hän kehittää lastenvaatteita, jotka kasvavat lapsen mukana. Hän perusti Petit Plin vuonna 2017, ja yrityksen vaatteita valmistetaan kahdessa koossa: vastasyntyneet ja pienet ihmiset. Vaatteet valmistetaan kierrätetyistä muovipulloista Portugalissa. Vaatteet suurenevat seitsemän kokoa, ja aikuisten vaatteita on tulossa.

Sänky

Room in a Box

Saksalainen Room in a Box valmistaa huonekaluja taitelluista pahvilaatikoista – valikoimassa on kaikkea sängyistä jakkaroihin, valaisimiin ja hyllyjärjestelmiin. Gerald Dissen ja Lionel Palm perustivat yrityksen kolme vuotta sitten, ja kaksikon mukaan tuotteiden etuna on, että huonekaluja on kätevä kuljettaa. Pakkaukset eivät ole vain litteitä vaan myös kevyitä. Huonekaluille luvataan kymmenen vuoden käyttöikää, ja vaurioituneet osat voidaan helposti vaihtaa. Ja vanhat voidaan helposti kierrättää. 

Lavastaja ja paperitaiteilija Kyla McCallum
Lavastaja ja paperitaiteilija Kyla McCallum.

Foldability

Lavastaja ja paperitaiteilija Kyla McCallum on työskennellyt origamitaiteen parissa yli kymmenen vuotta, ja hänen Foldability-sivustollaan on myynnissä esimerkiksi käsin taiteltuja, kauniista paksusta paperista valmistettuja lampunvarjostimia ja taideteoksia.

tuolit

Flux Furniture

Polypropeenista eli muovista valmistetut pöydät, tuolit ja jalustat toimitetaan suurissa kirjekuorissa, ja  ne on helppo taitella kokoon. Hollantilainen startup Flux Furniture on voittanut muotoilupalkintoja Flux-tuolillaan, jota on saatavilla sekä aikuisen että lapsen koossa.

eväslaatikko

Aphinitea

Ajettuaan food truckia ja kahlattuaan läpi “valtamerellisen tylsiä laatikoita”, filippiiniläinen Michealle Lee alkoi taitella kukalta näyttäviä ruokalaatikoita. Nyt yritykset voivat tilata niitä sekä noutoruokaa että lahjapaketointia varten.

moottoripyörä

Stilride

Ruotsalainen startup Stilride haluaa valmistaa "maailman viehättävimpiä sähköskoottereita". Lapsuudenystävät Tue Beijer, teollinen muotoilija, ja Jonas Lindberg Nyvang, markkinoija, rakentavat sähköistä moottoripyöräänsä origamiteknologiaan perustuen. Litteät teräslevyt leikataan robottien avulla ja taitellaan kasaan älykkääksi, tyylikkääksi ja ympäristöystävälliseksi designiksi.

Julkaistu 01.06.2021