Talous

Nyt se on todistettu: talouskasvu lisää onnellisuutta

Kuva: Shutterstock

Voiko kansallisuuksien onnellisuutta mitata ja vertailla? Tätä ryhtyi tavoittelemaan kansainvälinen tutkimusryhmä, joka halusi luoda maailman ensimmäisen kansallisen onnellisuusindeksin. Tutkimusryhmä analysoi kahdeksan miljoonaa julkaistua kirjaa ja 65 miljoonaa lehtiartikkelia, joista vanhimmat olivat vuodelta 1820.

Lopputulos? Raha voi tuoda (tai luoda) onnea. Ainakin jossain määrin.

Hankkeen takana ovat Isossa-Britanniassa toimivat tutkijat Daniel Sgroi ja Eugenio Proto. Heitä oli pitkään turhauttanut se, että maailmanlaajuiset onnellisuusindeksit perustuvat pitkälti itsearviointiin sekä keskittyvät yksipuolisesti bruttokansantuotteeseen menestyksen mittana.

Warwickin yliopistossa toimiva Sgroi ja Glasgow yliopistossa toimiva Proto päättivät luoda objektiivisemman tavan mitata onnellisuutta ja käynnistivät jättimäisen tutkimuksensa. Heidän tieteellinen hypoteesinsä oli, että ihmisten onnellisuuden taso heijastuu siihen, miten he kirjoittavat.

He tarkastelivat näin ollen kirjoja ja sanomalehtiä etsien arvolatautuneita sanoja, jotka voisivat viitata siihen, että niiden kirjoitusaika on ollut enemmän tai vähemmän onnellista. Tutkimuksessa huomioitiin tietenkin sanojen jatkuvasti muuttuvat merkitykset.

Entä tulokset? Tutkijat julkaisivat uuden, niin sanotun kansallisen tunnearvoindeksin (National Valence Index) tiedelehti Nature Human Behaviorissa. Tutkimustulosten mukaan BKT vaikuttaa kiistatta valtion yleiseen onnellisuustasoon. Kun BKT kasvaa, myös onnellisuus lisääntyy.

Indeksiin perehtynyt The Economist -aikakauslehti kommentoi, että tästä näkökulmasta ”iloinen 1920-luku” oli Yhdysvalloissa todella onnellista aikaa, ja kukoistava talous kantoi amerikkalaisia aina vuoden 1929 pörssiromahdukseen saakka.

1970-luvulla mieliala romahti, ja Vietnamin sodan loppuvaiheiden aikaan vuonna 1975 Yhdysvaltain onnellisuusindeksi oli pohjalla. Isossa-Britanniassa kylmä lakkotalvi 1978–79 nähdään onnellisuuden syvimpänä notkona.

Talouskasvun vaikutus onnellisuuteen ei ole mikään pieni. Kun valtion eliniänodote kasvaa yhdellä vuodella, se vaikuttaa onnellisuuteen yhtä paljon kuin BKT:n 4,3 prosentin nousu. Ja jos sotavuosia on yksi vähemmän, se vaikuttaa tutkijoiden mukaan onnellisuuteen yhtä paljon kuin  BKT:n 30 prosentin kasvu. Yksi tekijä lisää siis onnellisuutta enemmän kuin mikään muu: rauha.

Julkaistu 01.02.2020