Innovaatiot

Norjalainen startup ratkaisee maailman asuntokriisin

Kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Norjalainen startup-yritys Othalo, tähtiarkkitehti Julien De Smedt ja YK:n UN Habitat -asunto-ohjelma järkeilivät näin: Vuosittain miljoonia tonneja muovia päätyy luontoon tai häviää myrkyllisenä savuna ilmaan, ja samaan aikaan miljardi ihmistä asuu slummeissa. Miksi emme siis rakentaisi fiksuja taloja jätemuovista?

OTHALO community by JDS

Othalon ja Julien de Smedtin asuinrakennukset on rakennettu uraauurtavalla menetelmällä, jossa sekä runko että seinät rakennetaan muovista.

Tähtiarkkitehti Julien De Smedt

Tähtiarkkitehti Julien De Smedt.

– Nykymaailmassa on vain yksi teknologia, joka voi ratkaista Afrikan asuntopulan, ja se ratkaisu on norjalaisella Othalolla, sanoo UN Habitatin Vincent Kitio.

Othalon perustaja Frank Cato Lahti on työstänyt ratkaisua vuodesta 2014 lähtien yhdessä muun muassa Tromsön yliopiston kanssa.

60 neliön taloon tarvitaan kahdeksan tonnia kierrätysmuovia. 

Talot rakennetaan paikallisista materiaaleista, ja ne voidaan muuntaa moduuleilla suuremmiksi rakennuksiksi, kuten kouluiksi ja sairaaloiksi.

Pelkästään Saharan eteläpuolisella alueella tarvitaan 160 miljoonaa asuntoa, ja väestönkasvun vuoksi luvun ennustetaan nousevan 360 miljoonaan vuoteen 2050 mennessä. Kustannustehokkaiden asuntojen lisäksi alueelle syntyy tuhansia työpaikkoja.

Othalo

Othalo

Rakenneinsinööri Frank Cato Lahti on työskennellyt tekniikan parissa vuodesta 2014. Itse yritys perustettiin vuonna 2019. Sittemmin hallitukseen liittyi myös norjalainen yrittäjä Silje Vallestad, joka tunnetaan muun muassa Bipper Communicationsilta ja Futuretalksilta. Ensimmäisen vaiheen talot on suunnitellut kansainvälisesti tunnettu arkkitehti Julien De Smedt, joka on luonut aiemmin taloja urheilukilpailuihin Kööpenhaminassa ja Holmenkollenissa Oslossa.

Yhteistyö aloitettiin World Habitat Day -päivänä lokakuussa, ja seuraavan puolentoista vuoden aikana Bergenissä päämajaansa pitävä Othalo aloittaa rakennusmoduulien valmistuksen. Heti, kun prototyypit on hyväksytty, voidaan aloittaa massatuotanto ja talojen rakentaminen paikan päällä. Tämä tapahtuu toivottavasti jo vuonna 2022.

– Jos kaikki luonnossa nykyään oleva muoviroska voitaisiin käyttää uudelleen, se riittäisi miljardiin taloon, Frank Cato Lahti sanoo.

Kuvat: Othalo

Julkaistu 30.11.2020