Innovaatiot

Nopea mukautuminen pelastaa yritykset – ja yhteiskunnan

Koronakriisi on pannut pölynimurivalmistajat, formulatallit ja monet muutkin yritykset järjestämään tuotantonsa uusiksi. Siitä hyötyy sekä yritys itse että yhteiskunta. Tässä muutamia innovaatioita eri puolilta maailmaa.

Kuvat: Mackmyra ja Shutterstock

1. Englanti: Imureista hengityskoneisiin

Tavallisesti brittiläinen elektroniikkavalmistaja Dyson tuottaa pölynimureita, hiustenkuivaajia ja ilmanpuhdistimia. Nyt Ison-Britannian valtio on tilannut siltä 10 000 hengityskonetta koronapotilaiden hoitoon. Formula 1 -talli Mercedes puolestaan kehitti yhteistyössä Lontoon University Collegen tutkijoiden kanssa alle kymmenessä päivässä laitteen, joka helpottaa koronapotilaiden hengitystä. Alle kuukaudessa valmistettiin 10 000 laitetta.

2. Suomi ja Ruotsi: Viinasta käsidesiin

Suomalainen Napue-ginistään tunnettu Kyrö Distillery sekä ruotsalaiset alkoholivalmistajat Absolut vodka ja Mackmyra ottivat pikavauhtia valikoimiinsa käsidesin. Alkoholi on tehnyt kauppansa koronakriisinkin aikana, mutta viskinvalmistaja Mackmyralle tilanne on ollut hankala, koska sen tärkeimpiä myyntikanavia ova pikkumyymälät ja monenlaiset tapahtumat eri puolilla Eurooppaa. Niinpä Mackmyra on alkanut yhdessä toisen ruotsalaisen juomavalmistajan Swedish Tonicin kanssa tuottaa edullista käsidesiä sairaaloihin ja hoivakoteihin. Brittiläinen ginivalmistaja 58 Gin on valinnut toisen tien: se myy luksuskäsidesiä eleganteissa designpulloissa.

3. Ranska: Luksuksesta suojavarusteisiin

Ranskalainen luksustuotteiden valmistaja LVMH tuottaa nyt hyväntuoksuisia desinfiointiaineita Christian Diorin, Guerlainin ja Givenchyn parfyymien sijaan. Muotitalo Chanelin tehtaissa taas ommellaan nyt klassisten jakkujen asemesta hengityssuojia.

4. Japani: Elektroniikka vaihtui kasvosuojiin

Monet yritykset ovat ottaneet tuotantoon kasvosuojavisiirit. Kokoluokaltaan ehkä suurin esimerkki on elektroniikkajätti Sharp. Sen koneilla valmistetaan normaalisti nestekidenäyttöjä, mutta nyt ne tuottavat 150 000 muovista suojavisiiriä päivässä.

5. USA: Ruokaostokset kotiin robottiautolla

Kun Kaliforniassa Irvinen kaupungissa 90 prosenttia asukkaista jäi kotikaranteeniin, ruokakauppojen oli vaikeaa saada nettitilaukset toimitettua ajoissa. Nyt ostokset tuodaan asiakkaiden kotiovelle robottiautoilla. Aiemmin takseina käytetyt kymmenen Hyundai-autoa toimivat kiinalaisen Poly AI -tekoäly-yrityksen ohjausohjelmistolla.

Julkaistu 30.05.2020