Innovaatiot

Nam, 3D-tulostettua Kobe-härkää

Tekeekö mieli täydellisesti marmoroitunutta lihaa – ja tarkoitamme siis todella täydellistä?

Kobe-nauta
Kuva: Shutterstock

Japanissa Osakan yliopiston tutkijat ovat keränneet kantasoluja Wagyu-häriltä. Niiltä on peräisin ainutlaatuinen Kobe-nauta, jota myydään Euroopassa 500–1000 euron kilohintaan. Tutkijat saivat kantasolut kehittymään rasva-, lihas- ja verisuonisoluiksi, jotka myöhemmin 3D-tulostettiin täydellisen lihaisaan muotoon.

Kuulostaako hyvältä? Ehkä, mutta Osakan liha ei ole vielä syömäkelpoista. Tutkimusryhmä kuitenkin uskoo, että ei mene kauaa, ennen kuin kiinnostuneet voivat tilata laboratoriossa kasvatettua Kobe-nautaa ja valita esimerkiksi lihan tekstuurin ja rasvapitoisuuden.

– Parantamalla tätä tekniikkaa on mahdollista paitsi luoda monimutkaisia liharakenteita, myös tehdä hienovaraisia säätöjä rasva- ja lihasrakenteeseen, sanoo Michiya Matsusaki, yksi tutkijoista tutkimuksen takana.

Julkaistu 30.09.2021