Innovaatiot

Näe maailma ylhäältä käsin

Ruotsalainen lentoyhtiö investoi ilmalaivoihin – ylellisiin ja ympäristöystävällisiin sellaisiin.

ilmalaiva lentää vuorten ja meren yli
OceanSky – maailman ympäristöystävällisin lentoyhtiö.

Kuvittele leijuvasi ilmalaivalla hitaasti napajään yli, katsellen alapuolella näkyviä mursuja ja jääkarhuja omasta luksushytistäsi, jossa on panoraamaikkunat. Jos ruotsalainen lentoyhtiö OceanSky saa päättää, neitsytmatka pohjoisnavalle voi toteutua jo keväällä 2023. Aluksella on paikka 16 matkustajalle, ja kahden päivän matkan hinta on 200 000 euroa.

98 metriä pitkältä alukselta paikan varaavat 16 matkustajaa saavat maksaa kahden päivän matkasta 200 000 euroa.

Mutta miksi ilmalaiva? Mieleen saattavat tulla räjähdysherkät jättiläisilmapallot, joiden tarina päättyy kuten Hindenburgin, joka tuhoutui räjähdyksessä 1930-luvulla. OceanSky aikoo pikemminkin mullistaa ilmatilan maailman ympäristöystävällisimpänä lentoyhtiönä. Kun ilmalaivat lentävät hitaasti, ne kuluttavat Lighter-than-air-teknologian (LTA) ansiosta vain 20 prosenttia siitä polttoainemäärästä, jonka tavalliset lentokoneet tarvitsevat.

Ilmalaivan sisäpuoli

– Jos ilmalaivat ovat niin hyvä ratkaisu, miksi taivas ei ole niitä täynnä? Näin tulee olemaan, ja minä aion olla osa kehitystä, sanoo tanskalainen lentäjä Kim Krogtoft, OceanSkyn operatiivinen johtaja.

Hän on työskennellyt lentäjänä 46 vuoden ajan ja lentää kaikenlaisilla koneilla Boeing 747 -lentokoneista helikoptereihin.

– Ilmalaiva on tehokas, ja se voi kuljettaa suuria kuormia ja laskeutua minne tahansa. Voimme toimia alueilla, joilla ei ole infrastruktuuria eikä sivilisaatiota. Ensimmäinen tutkimusmatkamme pohjoisnavalle todistaa, että lentäminen voi olla kestävää sanan varsinaisessa merkityksessä. Meistä tulee osa historiaa.

OceanSkyn toimitusjohtaja Carl-Oscar Lawaczeck on toiminut lentäjänä kaupallisessa lentoliikenteessä 18 vuoden ajan.

– En ole koskaan halunnut lopettaa lentämistä, mutta haluan olla mukana luomassa uutta, huomattavasti kestävämpää ilmailun aikakautta.

Nukkumahuone, sänky

Kuvat: Ocean Sky Cruises

Julkaistu 06.01.2022