Innovaatiot

Myynnissä: internetin lähdekoodi

Hän teki historiaa luodessaan perustan WWW:lle eli World Wide Webille vuonna 1989. Nyt “internetin isä” Sir Tim Berners-Lee on taas otsikoissa.

Sir Tim Berners-Lee
Sir Tim Berners-Lee

Tämä johtuu siitä, että hän myy modernin internetin pohjana ollutta lähdekoodia NFT:n (Non-Fungible Token) muodossa huutokauppakamari Sotheby’sissa. Noin 5,4 miljoonan dollarin tuotot menevät Tim Berners-Leen ja hänen vaimonsa valitsemille järjestöille.  

NFT on eräänlainen sertifikaatti. Se osoittaa ainutlaatuisen digitaalisen omistajuuden, joka on tallennettu niin kutsuttuun lohkoketjuun. Tekniikkaa on käytetty jo jonkin aikaa digitaalisen taiteen ja erikoisten kohteiden, kuten Twitterin perustajan Jack Dorseyn ensimmäisten twiittien, myyntiin. Useimmiten kyseessä eivät kuitenkaan ole oikeudet myytävään digitaaliseen kohteeseen, vaan allekirjoitettu versio alkuperäisestä (verrattavissa siihen, että ostetaan ensimmäinen kappale historiallisesta teoksesta, josta on jo painettu monia painoksia).

– En myy verkkoa. Kukaan ei joudu maksamaan linkkien seuraamisesta, Berners-Lee vakuutti The Guardian -lehdelle aiemmin tänä kesänä. 

Tietokone, jota Tim Berners-Lee käytti CERNin ensimmäisenä verkkopalvelimena
Tietokone, jota Tim Berners-Lee käytti CERNin ensimmäisenä verkkopalvelimena.

Internetin maksuttomuus ja saatavuus kaikille on ollut brittiläiselle tiedemiehelle kaiken a ja o siitä lähtien, kun hän teki keksintönsä hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksessa CERNissä Sveitsissä. Juuri siellä, työhuoneessaan Geneven ulkopuolella, Sir Tim onnistui luomaan verkoston erilaisia niin kutsuttuja hypertekstiasiakirjoja. Hän rakensi ensimmäisen verkkoselaimen ja -palvelimen sekä laati keskeiset protokollat (tietynlaiset järjestyssäännöt) www:lle. Hän ei kuitenkaan hakenut patenttia innovaatiolleen. CERN luopui oikeuksistaan tekniikkaan vuonna 1993 ja antoi sen kaikkien saataville avoimen toimialueen kautta.

Mitä Berners-Leen NFT:n anonyymi ostaja sitten saa? Päivättyjä tiedostoja, jotka sisältävät lähdekoodin, animoidun videon koodin kirjoittamisesta, kirjeen Sir Timiltä ja digitaalisen julisteen, joka kuvaa lähdekoodia. 

66-vuotias Berners-Lee toimii tällä hetkellä tietojenkäsittelytieteen professorina yhdysvaltalaisessa Massachusetts Institute of Technologyssä ja brittiläisessä Oxfordin yliopistossa. Lisäksi hän johtaa World Wide Web Consortiumia (W3C), joka valvoo internetin jatkuvaa kehitystä. Vuonna 2004 kuningatar Elisabet löi hänet ritariksi uraauurtavasta työstään. Se, että hän päätti myydä elämäntyönsä NFT:n kautta, sai kuitenkin monet nostelemaan kulmakarvojaan. Tämä johtuu siitä, että tekniikkaa on arvosteltu valtavasta energiankulutuksesta ja sitä kautta ilmastovaikutuksista. 

Julkaistu 29.09.2021