Business

Mitä olen oppinut yrittämisestä: Steve Jobs

”Katson joka aamu itseäni peilistä ja kysyn itseltäni, että jos tänään olisi elämäni viimeinen päivä, haluaisinko tehdä sitä, mitä aion tehdä tänään. Jos vastaus on ”ei” monena päivänä peräkkäin, se on merkki siitä, että jotain on muutettava. Työ on iso osa elämää, ja jos aikoo olla todella tyytyväinen itseensä, pitää tehdä työnsä todella hyvin. Ja jotta voi tehdä työnsä hyvin, pitää rakastaa työtään.”

STEVE JOBS
Kuva: Shutterstock

Steve Jobs (1955–2011) oli monella tavalla lahjakas ihminen. Hän oli keksijä ja luova nero. Hän näki mahdollisuuksia siellä, missä muut näkivät esteitä. Hänellä oli uskomaton kyky ylipuhua ihmisiä, ja hän tiesi, miten pitää kuulijat otteessaan. Ja juuri näiden ominaisuuksien vuoksi hän oli niin taitava yritysjohtaja.

Kun Steve Jobs vuonna 2007 julkisti Applen ensimmäisen iPhonen, hän hauskutti hurraavaa yleisöään monella kuuluisista tempuistaan. Hän soitti pilapuhelun Starbucksiin ja tilasi 4 000 caffe lattea, soitti lempimusiikkiaan ja tietysti antoi tapansa mukaan yleisön odottaa kuuluisaa tokaisuaan ”one more thing”, jonka jälkeen hän vasta kertoi suuren uutisen.

”One more thing” oli Jobsin tavaramerkki. Jokaisessa tuotejulkistuksessa tai muussa tilaisuudessa, jossa Jobs puhui, yleisö odotti jännittyneenä puheen loppua kuullakseen, mikä sillä kertaa oli ”one more thing”. Se saattoi olla uusi iPhone, iPod, iPad tai MacBook-malli. Ja pörssi odotti yhtä jännittyneenä.

Steve Jobs ilmiselvästi rakasti esiintymistä, ja hän oli siinä todella hyvä.

Kun Jobs kuoli haimasyöpään vuonna 2011, Barack Obama kuvaili häntä näin:

– Steve on yksi suurista amerikkalaisista innovaattoreista. Hän oli kyllin rohkea ajatellakseen eri tavalla kuin muut, tarpeeksi röyhkeä uskoakseen voivansa muuttaa maailmaa ja niin lahjakas, että hän onnistui siinä.

Jobsin rakkain vihollinen 30 vuoden ajan oli Microsoftin Bill Gates. Gates kertoi kaipaavansa Jobsia ja lisäsi vielä:

– Meille, joilla oli onni saada tehdä töitä hänen kanssaan, se oli mielettömän suuri kunnia.

Yhdysvaltalainen koomikko Jimmy Fallon muisti tviitissään Jobsia tavalla, jota tämä varmasti olisi arvostanut:

– Kiitos, Steve Jobs, kaikesta siitä, miten teit elämästämme hauskempaa ja parempaa... Lähetetty iPhone-puhelimestani.

Julkaistu 08.11.2020