Business

Mitä olen oppinut yrittämisestä: Sara Blakely

Sara Blakely
Kuva: spanx.com

”Jos sinulla on hyvä idea, ryhdy töihin äläkä viilaa liiketoimintasuunnitelmaasi täydelliseksi. Luota siihen, että tekemällä oppii. Kovimmatkin menestyjät epäilevät kykyjään koko ajan. Kouluttautuminen ja hyvä valmistautuminen auttavat pääsemään eroon pahimmasta epävarmuudesta. Mottoni on: ’Fake it ‘til you make it’.”

Yhdysvaltalainen superyrittäjä Sara Blakely on tehnyt miljardiomaisuuden Spanx-alushousuilla, jotka muokkaavat takapuolta ja vatsaa. Ne nousivat nopeasti julkkisten suosioon. Nyt neljän lapsen äiti on itsekin tv-julkkis ja kannustaa naisia ryhtymään yrittäjiksi.

Vuonna 2012 talouslehti Forbes nimesi Blakelyn nuorimmaksi itse omaisuutensa tehneeksi naismiljardööriksi. Tie menestykseen on kuitenkin ollut kivinen.

Ensin Blakely halusi juristiksi. Vaikka hän pänttäsi kovasti, hän ei toisellakaan yrityksellä päässyt yliopistoon. Sitten hän haki Hessu Hopo -hahmoksi Floridan Disneyworldiin, mutta hänet hylättiin, koska hän oli liian lyhyt Hessu-pukuun.

Blakely päätyi seitsemäksi vuodeksi myymään fakseja ovelta ovelle. Ovi paiskattiin usein kiinni hänen nenänsä edestä, ja jotkut soittivat jopa poliisin ajamaan hänet pois.

Blakely etsi jatkuvasti uusia liikeideoita. Käänne koitti, kun hän mietti, miten voisi käyttää valkoisia housuja ilman, että alushousut näkyvät niistä läpi. 

Blakely keksi käyttää alushousujen sijasta sukkahousuja, joista jalkaterät oli leikattu pois. Tuotteen kaupallistamisessa auttoi se, että fakseja kaupitellessaan hän oli oppinut myymään hyvin.

– Äidilläni, isoäidilläni eikä monella muullakaan naisella ole ollut samoja mahdollisuuksia kuin minulla. Kun ajattelen heitä, uskallan mitä tahansa.

Julkaistu 25.03.2020