Kestävä kehitys

Mitä kymmenen maailman rikkainta tekee ympäristön hyväksi?

Jotkut maksavat miljardeja ja sitoutuvat toimintaan, toiset katsovat sivusta ja antavat liiketoiminnan pyöriä kuten aina.

Kuva: Valero Doval

Miten kaikkein rikkaimmat toimivat ympäristöasioissa? Amerikkalainen talouslehti Forbes on tutkinut maailman kymmenen varakkaimman ihmisen sitoutumista ja osallistumista ympäristönsuojeluun.

Tutkimuksessa on otettu huomioon muun muassa se, ovatko rikkaiden yritykset allekirjoittaneet Science Based Targets Initiative -aloitteen (SBTi). Se on kansainvälisten järjestöjen yhteinen projekti, jolla tuetaan ja arvioidaan itsenäisesti yritysten sitoumusta nollata hiilidioksidipäästöt.  SBTi on asettanut kaksi takarajaa: kasvihuonekaasupäästöt tulee puolittaa vuoteen 2030 mennessä, ja sen jälkeen hiilidioksidipäästöt on saatava nollaan vuoteen 2050 mennessä. Yrityksillä on kaksi vuotta aikaa esittää tavoitteensa, kun ne sitoutuvat SBTi:hin.

Jeff Bezos
Kuva: Lev Radin/Shutterstock

1. Jeff Bezos

Nettovarallisuus: 194,4 miljardia dollaria

Tienannut omaisuutensa Amazonilla

SBTi-sitoumus: Kyllä, mutta tavoitteita ei ole vielä asetettu.

Jeff Bezos on viime vuosina luvannut monesti tarttua ilmastotoimiin, ja hieman hitaan alun jälkeen hän on kiihdyttänyt vauhtia. Amazon on kehittänyt oman The Climate Pledge -aloitteensa, jonka on tähän mennessä allekirjoittanut 104 muuta yritystä. Ne lupaavat vähentää hiilidioksidipäästöt nollaan vuoteen 2040 mennessä. Amazon on myös perustanut kahden miljardin dollarin ilmastorahaston uuden ympäristöteknologian investointeja varten ja kertoo olevansa maailman suurin uusiutuvan energian ostaja. Yhtiö on asettanut sisäiset tavoitteet 100 000 sähköisen jakeluauton käyttöön ottamiseksi vuoteen 2030 mennessä ja hiilidioksidipäästöjä vähentävän pilvipalveluteknologian kehityksen tukemiseksi.

Amazonin viimeisin, kesäkuussa 2020 julkaistu vastuullisuusraportti kertoo verkkokaupan haasteesta: mitä enemmän yritys myy, sitä suuremmat ovat ilmastopäästöt. Amazon määrittelee jalanjälkensä uuden mittarin, "hiilidioksidi-intensiteetin" avulla, ja yritys sanoo tämän laskeneen 5 prosenttia vuonna 2019 vuoteen 2018 verrattuna – kasvaneesta voitosta huolimatta. Arvostelijoiden mukaan mittaria voidaan käyttää lukujen kaunistelemiseen.

Bezos ja noin 20 muuta korkean profiilin sijoittajaa liittyivät Bill Gatesin johdolla Breakthrough Energy Ventures -ohjelmaan vuonna 2016. Se on jo investoinut miljardi dollaria yrityksiin, jotka kehittävät uutta päästötöntä teknologiaa. Bezosin oma ympäristörahasto Earth Fund sai viime vuonna 10 miljardia dollaria, ja marraskuussa hän lahjoitti 16 ympäristöryhmälle 790 miljoonaa dollaria. WWF sai 100 miljoonaa dollaria.

Bernard Arnault
Kuva: Jérémy Barande

2. Bernard Arnault

Nettovarallisuus: 179,9 miljardia dollaria

Tienannut omaisuutensa LVMH:lla

SBTi-sitoumus: Kyllä, helmikuussa 2020, mutta tavoitteita ei ole asetettu.

Arnault on ylellisyyden kuningas, ja hänen imperiuminsa koostuu lähes 80 tuotemerkistä Louis Vuittonista Moët & Chandoniin: jalokiviä, muotia, alkoholijuomia, meikkejä ja jahteja – näiden alojen kestävyyshaasteet ovat vähintäänkin monimutkaisia.

Tämän luksuskonsernin LVMH Initiatives For the Environment -ohjelma (LIFE) nimettiin joulukuussa 2020 uudelleen LIFE 360 -ohjelmaksi, kun yritys julkisti tavoitteet käyttää vain uusiutuvaa energiaa ja poistaa kaikki fossiilipohjainen muovi pakkauksistaan vuoteen 2026 mennessä. LVMH lupasi vuonna 2017 vähentää päästöjään 25 prosenttia vuoteen 2020 mennessä, ja tavoitteen sanotaan ylittyneen, sillä vähennys oli 37 prosenttia.

LVMH kieltäytyi liittymästä kilpailijansa Keringin johtamaan Fashion Pact -sopimukseen sillä perusteella, että "sitoudumme ennemmin toimiin kuin sopimuksiin". Arnault'n henkilökohtaista panostusta ja sitoutumista ympäristönsuojeluun ei tunneta, mutta jotain voidaan päätellä siitä, että hän totesi Greta Thunbergin "sitoutuvan vain katastrofismiin" ja lisäsi "kannattavansa ennemmin positiivisia ratkaisuja, jotka tekevät tilanteesta optimistisemman".

Elon Musk
Kuva: Naresh777 / Shutterstock

3. Elon Musk

Nettovarallisuus: 175,5 miljardia dollaria

Tienannut omaisuutensa Zip2:lla, PayPalilla, Teslalla, SpaceX:lla ja Solar Citylla

SBTi-sitoumus: Ei.

Elon Muskista tuli dollareissa mitattuna miljardööri vuonna 2012 Teslan ja aurinkoenergiayhtiö SolarCityn ansiosta. Molemmat yritykset tarjoavat vaihtoehtoja fossiilisille polttoaineille. Musk on myös käyttänyt vaikutusvaltaansa ja puhunut hiiliveron puolesta, tuominnut ilmastonmuutoksen kieltämisen ja jättäytynyt pois Valkoisen talon neuvoa-antavasta roolista presidentti Trumpin irtaannuttua Pariisin ilmastosopimuksesta.

Teslan ensimmäisessä arviointiraportissa vuodelta 2019 keskitytään siihen, miten Tesla säästää energiaa ja välttää jätteiden syntymistä, mutta tavoitteita ei aseteta. Yhtiötä on arvosteltu siitä, että se ei ole julkisesti kertonut riittävästi päästöistään, energiankulutuksestaan ja kasvavasta hiilijalanjäljestään.

Helmikuussa Musk lupasi 100 miljoonaa dollaria voittoa tavoittelemattomalle XPrize-järjestölle edistääkseen ratkaisuja, jotka puhdistavat vuodessa ilmasta 10 gigatonnia hiilidioksidia vuoteen 2050 mennessä. Lahjoitus tulee Muskin säätiöltä.

Bill Gates
Kuva: Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock

4. Bill Gates

Nettovarallisuus: 130,4 miljardia dollaria

Tienannut omaisuutensa Microsoftilla ja investoinneilla

SBTi-sitoumus: Kyllä, Microsoft asetti syyskuussa 2019 tavoitteeksi käyttää pelkästään uusiutuvaa sähköä ja vähentää kasvihuonekaasupäästöjä 30 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Microsoft on myös allekirjoittanut Amazonin The Climate Pledge -lupauksen.

Gates on menettänyt paikkansa maailman rikkaimpana ihmisenä, mutta hän on yksi niistä miljardööreistä, jotka ovat tulleet tunnetuiksi ilmastotoimiin sitoutumisesta ja hyväntekeväisyydestä. Hän on myös kirjoittanut aiheesta menestyskirjan How to Avoid a Climate Disaster.

Gatesista miljardöörin tehnyt Microsoft on asettanut yhden teknologiamaailman kunnianhimoisimmista ilmastotavoitteista: hiilinegatiivisuus vuoteen 2030 mennessä. Tämä tarkoittaa, että yritys poistaa ilmakehästä enemmän hiilidioksidia kuin se tuottaa. Microsoft aikoo myös huuhtoa pois valtavan hiilijalanjälkensä vuoteen 2050 mennessä "poistamalla kaiken hiilidioksidin, jonka yhtiö on vapauttanut ilmakehään joko suoraan tai sähkönkulutuksen kautta sen perustamisvuodesta 1975 lähtien". On epäselvää, mitä tapahtuu nyt, kun Bill Gates on jättänyt Microsoftin hallituksen.

Vuonna 2015 Gates lahjoitti kaksi miljardia dollaria ilmastonmuutoksen torjuntaan. Samana vuonna hän kokosi yhteen Bezosin ja Mark Zuckerbergin kaltaisia yritysjohtajia perustaakseen Breakthrough Energy -liittouman sekä Breakthrough Energy Ventures -investointiohjelman. Se on tähän mennessä investoinut 40 ympäristöteknologiayritykseen.

Mark Zuckerberg
Kuva: Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock

5. Mark Zuckerberg

Nettovarallisuus: 110,3 miljardia dollaria

Tienannut omaisuutensa Facebookilla

SBTi-sitoumus: Kyllä, Facebook liittyi syyskuussa 2020, mutta ei ole asettanut tavoitteita.

Heti Maan päivän jälkeen Zuckerberg ilmoitti, että Facebook on laskenut omat hiilipäästönsä nollaan ja sillä on nollatavoite myös epäsuorille päästöille, kuten työmatkoille vuoteen 2030 mennessä.

Facebookin vastuullisuustyö keskittyy uusiutuvaan energiaan. Yhtiö ylpeili olevansa suurin uusiutuvan energian ostaja vuonna 2019, mutta tittelin on sittemmin ottanut Google ja sen jälkeen Amazon, joka on nykyinen ennätyksenhaltija. Mutta nyt Facebook aikoo investoida "hiilidioksidinpuhdistusprojekteihin ja luontoon perustuviin ratkaisuihin".

Vuonna 2015 Zuckerberg sanoi tukevansa Gatesin energialiittoumaa, mutta on epäselvää, kuinka paljon hän on avustanut sitä. Samana vuonna hän ja hänen vaimonsa Priscilla Chan perustivat Chan Zuckerberg Initiative -hyväntekeväisyysjärjestön, jolle he ovat luvanneet 99 prosenttia Facebook-osakkeistaan. Mikään säätiön painopistealueista ei keskity erityisesti ilmastoon. 

Warren Buffett
Kuva: Kent Sievers / Shutterstock

6. Warren Buffett

Nettovarallisuus: 104,6 miljardia dollaria

Tienannut omaisuutensa Berkshire Hathawaylla

SBTi-sitoumus: Ei.

Vuonna 2015 Buffett kirjoitti Berkshire Hathawayn osakkeenomistajille, että ilmastokatastrofit voivat lisätä vakuutusyhtiöiden voittoja. "Omahan oraakkeliksi" kutsutun yrittäjän lausunto ei ehkä ole päätynyt kovin hyvään valoon, varsinkaan viime vuosien katastrofaalisten tulipalojen, hurrikaanien ja tulvien jälkeen.

Buffett korosti kirjeessä yhtiön sitoutumista Pariisin sopimukseen, mutta vastusti raporttia, jossa kuvattiin ilmastonmuutoksen vaikutuksia yrityksen toimintaan. Viimeisen kuuden vuoden aikana Buffettin suhtautuminen ilmastoriskeihin ei ole muuttunut. Hän vastusti myös vuonna 2021 osakkeenomistajien uutta ehdotusta raportoida ilmastonmuutoksesta. 

Larry Ellison
Kuva: drserg / Shutterstock

7. Larry Ellison

Nettovarallisuus: 101,3 miljardia dollaria

Tienannut omaisuutensa Oraclella

SBTi-sitoumus: Ei.

Larry Ellison erosi ohjelmistoyhtiö Oraclen toimitusjohtajan tehtävästä vuonna 2014, mutta on edelleen yrityksen teknologiajohtaja ja hallituksen puheenjohtaja. Oraclen verkkosivuilla lukee, että "Oracle ymmärtää kestävän liiketoiminnan olevan hyvää liiketoimintaa", ja Ellisonin pääharrastus, purjehdus, valaisee hänen vastuullisuusajatteluaan. Hän perusti vuonna 2018 SailGP-katamaraanikilpailun, jonka iskulause on "Powered by nature".

Ellisonin kunnianhimoisin projekti on kuitenkin Lanain saari Havaijilla. Hän osti saaren 300 miljoonalla dollarilla vuonna 2012 ja haluaa muuttaa sen puhdasta energiaa käyttäväksi terveysutopiaksi. Hän on perustanut Lanaille terveysyritys Sensein, johon kuuluu 3 000 dollaria yöltä maksava Sensei Retreat -kylpylä sekä aurinkovoimalla toimiva hydroponinen (eli mullaton) kasvihuone, Sensei Farms. Tilat ovat sähköverkon ulkopuolella ja toimivat täysin aurinkoenergialla, ja Ellison haluaa koko saaren toimivan näin.

Ellison luopui hyväntekeväisyyssäätiöstään viime vuonna annettuaan suurimman osan lahjoituksistaan koulutukselle ja hoitoalalle sekä koronaviruspandemian helpottamiseen. "Hyväntekeväisyys on kestävyyden vastakohta", hän sanoi Forbesille viime huhtikuussa. "Liiketoiminta on kestävän kehityksen määritelmä."

Larry Page
Larry Page. Kuva: Marcin Mycielski

8. & 9. Larry Page ja Sergei Brin

Nettovarallisuus: 98,9 miljardia dollaria ja 95,9 miljardia dollaria

Tienanneet omaisuutensa Googlella

SBTi-sitoumus: Ei.

Kun Google perustettiin, sen motto oli "älä ole ilkeä" ja se oli ensimmäisiä suuryrityksiä, jotka pyrkivät hiilineutraaliuteen. Vuonna 2009 yritys ilmoitti, että vuoden 2007 päästöt ja osa vuoden 2008 päästöistä oli hyvitetty ostamalla "korkealaatuisia hiilidioksiditasauksia". Sittemmin Google on perustanut uuden emoyhtiön Alphabetin, jonka tavoitteena on pyörittää datakeskuksiaan ja kampuksiaan puhtaalla energialla vuoteen 2030 mennessä.

Googlen perustajat ovat aina puhuneet julkisesti ilmastositoumuksestaan. Esimerkiksi vuonna 2014 he lähtivät lobbausryhmä American Legislative Exchange Councilista, koska organisaatiolla oli yhteyksiä ilmastonmuutoksen kieltäjiin. Muutamaa vuotta myöhemmin heitä itseään tosin arvosteltiin salamyhkäisen retriitin järjestämisestä Italiassa – ei siksi, että retriitti maksoi 29 miljoonaa dollaria, vaan siksi, että monet heidän A-listan vieraistaan saapuivat keskustelemaan ilmastonmuutoksesta yksityiskoneillaan.

Googlen perustajia kiinnostaa samanlainen liiketoiminta innovatiivisen teknologian parissa. Page on sijoittanut asteroidikaivosyhtiö Planetary Resourcesiin sekä lentoautoyrityksiin nimeltä Kitty Hawk ja Opener. Brin on tiettävästi investoinut miljoonia vety- ja heliumkäyttöisiin ilma-aluksiin, joita käytettäisiin katastrofialueilla.

Françoise Bettencourt Meyers
Kuva: Françoise Bettencourt Meyers / Facebook

10. Françoise Bettencourt Meyers

Nettovarallisuus: 81,6 miljardia dollaria

Tienannut omaisuutensa L'Oréalilla

SBTi-sitoumus: Kyllä, huhtikuussa 2018 L'Oréal sitoutui vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään 25 prosenttia vuoden 2016 tasosta vuoteen 2030 mennessä ja vähentämään päästöjä tehtaissaan 100 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

Maailman rikkain nainen, Françoise Bettencourt Meyers, on L'Oréalin vuonna 1907 perustaneen kemistin lapsenlapsi. Muun muassa hänen äitinsä, eräs valokuvaaja ja presidentti Sarkozy liittyivät kaikki Ranskassa vuosia velloneeseen skandaaliin, joka on tehnyt Bettencourt Meyersista sekä superkuuluisan että aran. Hän omistaa 33 prosenttia L'Oréalista, joka on tehnyt useita julkisia sitoumuksia päästöjen vähentämiseksi. Lisäksi L'Oréal lupaa, että vuoteen 2030 mennessä 95 prosenttia yrityksen tuotteiden ainesosista "on peräisin uusiutuvista kasvilähteistä, mineraaleista tai kiertoprosesseista" ja "suojelee vesiympäristöä".

Bettencourt Meyers on myös perheensä säätiön johtaja. Säätiö tukee "taidetta, biotieteitä ja kaikki hyväksyvää yhteiskuntaa". 

Julkaistu 29.06.2021