Innovaatiot

Mitä algoritmia sinä äänestäisit?

Tarvitaanko poliitikkoja? Vai johtaisiko tekoäly maata paremmin? Kansainvälisen tutkimuksen mukaan moni uskoisi yhteiset asiat algoritmien hoidettavaksi. Osittain samoilla linjoilla on Nobelin taloustieteen palkinnon saaja Daniel Kahneman.

Kuva: Maja Norrby

Eurooppalaisista äänestäjistä 51 prosenttia on sitä mieltä, että kansanedustajat voitaisiin korvata tekoälyllä. Tällainen tulos saatiin tutkimuksessa, jonka teetti Espanjassa toimiva kansainvälinen IE-yliopisto.

Tutkimukseen osallistui 2 769 ihmistä 11 maasta. Heiltä kysyttiin, miten he suhtautuvat ajatukseen, että kansanedustajien määrää vähennettäisiin ja päätöksentekoa siirrettäisiin tekoälylle, jolla olisi käytettävissään samat tiedot kuin kansanedustajilla.

Vastaukset vaihtelivat iän ja maan mukaan. Yleensä nuoret suhtautuivat ajatukseen myönteisemmin kuin varttuneemmat. Kiinassa 75 prosenttia vastaajista kannatti kansanedustajien korvaamista koneälyllä, kun taas Yhdysvalloissa 60 prosenttia vastusti ajatusta.

Tulos voi olla merkki siitä, että jyrkkien vastakkainasettelujen ja polarisaation aikakautena ihmiset ovat menettäneet  uskoaan demokratiaan. Tätä mieltä on yksi tutkimuksen tekijöistä ja IE-yliopiston muutoksenhallinnan tutkimuskeskuksen akateeminen johtaja Oscar Jonsson. Hänen mukaansa luottamus demokratiaan hallitsemisen muotona on ollut laskusuunnassa jo pitkään.

”Kaikki ovat sitä mieltä, että politiikka on mennyt huonoon suuntaan, ja seselvästi  pannaan poliitikkojen syyksi. Uskon, että tutkimustulos heijastelee yleistä mielipidettä, Jonsson sanoo yhdysvaltalaisen CNBC:n haastattelussa.

Daniel Kahneman

Daniel Kahneman. Kuva: Jon Roemer

Vähän samoilla linjoilla on Nobelin taloustieteen palkinnon saanut yhdysvaltalainen psykologi Daniel Kahneman. Hän tuli muutama vuosi sitten tunnetuksi kirjallaan Ajattelu, nopeasti ja hitaasti ja on ollut nyt julkisuudessa uudella kirjallaan Noise: A Flaw in Human Judgment, jota ei ole vielä  käännetty suomeksi.  Siinä hän etsii selitystä sille, miten ihmiset voivat joukolla tehdä niin epäonnistuneita ja kummallisia päätöksiä. Kirjan on ennustettu johtavan pienoiseen vallankumoukseen yrityksissä ja muissa organisaatioissa.

Kirjassa Kahneman väittää muun muassa, että tekoäly osaa tehdä parempia päätöksiä kuin ihmiset.

”Kirjaa ei silti pidä ymmärtää niin, että kaikki ihmiset pitäisi korvata algoritmeilla. Voimme kuitenkin oppia tekemään parempia päätöksiä algoritmien avulla. Ne ovat parempia tekemään isoon dataan perustuva päätöksiä”, hän sanoi äskettäin ruotsalaisen Dagens Nyheterin haastattelussa.

Julkaistu 28.06.2021