Talous

Miltä näyttää sijoitusvuosi 2021?

Nordean päästrategi Antti Saari seurasi tiiviisti koko viime vuoden, miten erikoiset tapahtumat heiluttelivat sijoitusmarkkinoita. Kysyimme Antilta, mitä sijoittajat voivat odottaa nyt alkavalta vuodelta.

1. Mikä on yhteenvetosi viime vuodesta?

Kulunut vuosi on ollut talouden ja markkinoiden näkökulmasta vähintäänkin poikkeuksellinen. Koronakriisin takia yleensä usealle vuodelle levittyvät tapahtumat käytiin käytännössä läpi muutamassa kuukaudessa kevään ja kesän aikana.

Viranomaiset oppivat paljon vuoden 2008 finanssikriisin aikaan tehdyistä virheistä, ja niiden toistamiselta vältyttiin. Keskuspankit ja valtiovarainministeriöt avasivat elvytyshanoja ennätystahtiin, mikä lievensi huomattavasti koronan pörssikursseihin luomaa kuoppaa ja samalla vauhditti kurssien elpymistä maaliskuun pohjilta.

Nopea elpyminen ei ollut sinänsä yllätys kriisin poikkeuksellisen nopean luonteen takia. Elpymisestä hyötyminen on kuitenkin ollut sijoittajalle erittäin vaikeaa hurjien kurssiliikkeiden takia. Syksyllä Yhdysvaltain presidentinvaaleihin ja koronarokotteisiin liittynyt jännitys pitivät markkinoita otteessaan. Niiden ratkettua kursseilla oli ikään kuin lupa jatkaa nousuaan. Joulukuuhun lähdettiin jakautuneissa tunnelmissa. Toisaalta kurssinousu on ollut jo kovaa, ja talous- ja tuloskehitykseen liittyy vielä lähikuukausina haasteita. Samalla kuitenkin parhaat sijoitustuotot tehdään yleensä elpymisen alkuvaiheissa, joita taloudessa yhä elämme.

Antti Saari
Antti Saari

Nordean päästrategi Antti Saari ennakoi, että vuodelta 2021 on lupa odottaa hyviä tuottoja kurssiheilunnan saattelemana.

2. Miten odotat markkinatilanteen kehittyvän vuoden 2021 aikana?

Alkavalta vuodelta on lupa odottaa hyviä tuottoja kurssiheilunnan saattelemana. Jos asiat menevät siten kuin ne yleensä tapaavat taantumien jälkeen mennä, on tulosennusteissa selvästi nousuvaraa ja siten kasvu voi hyvin ylittää globaalisti 20 prosenttia. Korkojen nousu todennäköisesti jarruttaa hieman osakkeiden kehitystä, muttei pilaa juhlia.

Markkinoiden odotukset ovat hieman tätä maltillisemmat, mutta monet ennustavat myös vielä reippaampaa kurssikehitystä. Koronarokotusten tahti ja teho vaikuttavat vielä vuoden ensimmäisillä neljänneksillä, mutta sen jälkeen epidemiasta pahiten kärsineet palvelualatkin alkavat elpyä. Markkinoille on oleellista, että voidaan luottaa talouden palaavan normaaliin – ei niinkään paluun täsmällinen aikataulu.

3. Miten sijoittajan kannattaisi nyt toimia?

Yleisesti ottaen osakemarkkinoiden parhaat tuotot tulevat yleensä juuri taantumien jälkeisinä vuosineljänneksinä. Aktiivinen sijoittaja voi pyrkiä hyötymään tästä olemalla hieman – mutta vain hieman – tavallista rohkeampi osakemarkkinoilla. Liika on kuitenkin liikaa, sillä riskit eivät ole missään nimessä väistyneet kokonaan.

Sijoittajan kannattaakin tilanteessa kuin tilanteessa antaa pääpaino oman sijoitussuunnitelmansa seuraamiselle ja tehdä sen ympärillä salkkuun vain pieniä muutoksia tilaisuuden tullen.

Julkaistu 08.01.2021