Talous

Miljonäärin kesätyö

Petter Stordalen. Kuva: Andreas von Gegerfelt

Mikä yhdistää maailman rikkaimpia ihmisiä? Saksalainen sosiologi, historioitsija ja tutkija Rainer Zitelmann sanoo, että merkittävä osa miljonääreistä on jossain vaiheessa työuraansa työskennellyt myyjänä. 

Rainer Zitelmann on vastikään julkaissut kirjan The Wealth Elite, jota varten hän haastatteli 45 hyvin varakasta ihmistä. Haastateltavat ovat joko luoneet varallisuutensa itse tai kasvattaneet sitä perinnön pohjalta. Kirjan mukaan kaksi kolmesta haastateltavasta oli sitä mieltä, että kokemus myyjän työstä on ollut ratkaisevan tärkeää heidän menestyksensä kannalta. 

Haastatellut kertoivat esimerkiksi, että ensimmäisessä työpaikassa opitut myyntitaidot ovat olleet tavalla tai toisella läsnä koko työuran ajan. Tärkeimpiä oppitunteja ovat olleet kokemukset epäonnistuneista myyntipuheista sekä sen ymmärtäminen, kuinka asiantuntemus ja sosiaaliset taidot ratkaisevat kaupanteossa. Zitelmannin mukaan nämä taidot opettivat menestyjiä ajattelemaan yrittäjähenkisesti. 

– Tähän asti tutkijat ovat joko aliarvioineet tai jättäneet kokonaan huomiotta myyntitaitojen merkityksen menestyksessä, Zitelmann kertoi Marketwatch-taloussivulla. 

The Wealth Elite -kirjaa varten haastatellut ovat myyneet kaikkea koruista ja meikeistä vakuutuksiin, käytettyihin autoradioihin ja vanteisiin.

Yksi tällä tavalla uransa aloittanut yrittäjä on amerikkalainen Mark Cuban, joka omistaa koripalloliiga NBA:n, koripallojoukkue Dallas Mavericksin sekä useita mediayhtiöitä.

– Kaksitoistavuotiaana kiertelin ovelta ovelle ja myin roskapusseja, sillä isäni sanoi, että se on ainoa tapa, jolla saan uudet koripallokengät, hän kertoi tv-kanava CNBC:n mukaan. 

Myös kahvilaketju Starbucksin perustaja Howard Schultz oli tähtimyyjä ennen uraansa kahvimaailmassa. Hän oli töissä Xeroxilla, joka valmistaa tulostimia ja kopiokoneita. 

Liikkujille urheilukameroita valmistavan GoPron perustaja Nick Woodman aloitti työuransa myymällä yhdessä vaimonsa kanssa Balilta ostamiaan kaulaketjuja Kalifornian rannikolla. 

Tausta myyntitehtävissä pätee Marketwatchin mukaan myös amerikkalaistaiteilijoiden kohdalla. Räppäri Kanye West on työskennellyt myyjänä Gap-vaatejätillä, ja näyttelijät Johnny Depp sekä Jennifer Aniston ovat kumpikin työskennelleet puhelinmyyjinä. 

Pohjoismainen esimerkki on norjalainen hotellimoguli Petter Stordalen, joka on kertonut myyneensä nuorena mansikoita kesäisin. Kun mansikat kävivät huonosti kaupaksi, Stordalen sai isältään neuvon, jota hän usein toistaa: “Myy mansikat, jotka sinulla on, koska ne ovat ainoita, joita voit myydä.”

Julkaistu 22.12.2019