Maailma numeroina

Miljardöörit lisääntyivät pandemian aikana

Koronapandemia on vaatinut miljoonia ihmishenkiä ja muuttanut tapamme elää ja työskennellä. Se on kuitenkin aiheuttanut myös sen, että maailman rikkaista on tullut entistä vauraampia. Tuore raportti paljastaa, että koronapandemian aikana syntyi 30 tunnin välein uusi dollarimiljardööri.

suusuoja makaa rahapohjalla
Kuva: Shutterstock

– En ole koskaan nähnyt näin dramaattista kasvua sekä köyhyydessä että vauraudessa samaan aikaan, avustusjärjestö Oxfamissa taloudellisen eriarvoisuuden parissa työskentelevä Max Lawson kuvaili CNN:lle tuoreita ilmiöitä.

Raportin ovat tuottaneet Oxfam ja Forbes-lehti, ja sen on julkaissut muun muassa Maailman talousfoorumi. Tässä raportin keskeisiä faktoja:

• Vuodesta 2020 alkaen yli 570 ihmistä on liittynyt maailman dollarimiljardöörien klubiin. Siihen kuuluu nyt yli 2 660 jäsentä.

• Maailman miljardöörien yhteenlaskettu varallisuus kasvoi pandemian aikana 3,8 biljoonalla dollarilla eli 42 prosentilla ja nousi 12,7 biljoonaan dollariin. Kasvu on suurempi kuin edellisten 14 vuoden kasvu yhteensä.

Elon Musk ja Jeff Bezos
Elon Musk ja Jeff Bezos. Kuva: Shutterstock.

• Maailman kymmenen rikkaimman joukkoon kuuluvat muun muassa Teslan ja SpaceX:n perustaja Elon Musk sekä Amazonin perustaja Jeff Bezos, ja tuon joukon varallisuus periaatteessa kaksinkertaistui pandemian aikana. Maailman kymmenen rikkaimman yhteenlaskettu vauraus on nyt kuusi kertaa suurempi kuin planeetan kolmen miljardin köyhimmän yhteenlaskettu omaisuus.

• Pandemian laannuttua ja Ukrainan sodan jatkuessa kuluttajat ympäri maailman kamppailevat korkeiden elintarvike- ja energiakustannusten kanssa. Näiden alojen yritysjohtajat eivät tosin ole kohdanneet samaa ongelmaa. Elintarvike- ja maatalousalan miljardöörit ovat kasvattaneet omaisuuttaan 45 prosenttia viimeisten kahden vuoden aikana ja saaneet 62 uutta miljardöörikollegaa, CNN toteaa raporttiin viitaten.

Samaan aikaan 99 prosentilla maailman väestöstä tulot pienenivät ja 160 miljoonaa ihmistä ajautui köyhyyteen.

ostoskori täynnä seteleitä. Valkoinen kaavio osoittaa ylöspäin.
Kuva: Shutterstock

Taloudellisen eriarvoisuuden vähentämiseksi Oxfam suosittelee nyt muun muassa yritysten ja kaikkein rikkaimpien verotuksen väliaikaista korottamista.

Väliaikaista veronkiristystä kannattaa myös muun muassa Patriotic Millionaires -ryhmä. Organisaatioon kuuluu yli sata maailman rikkainta, muun muassa Disneyn perillinen Abigail Disney, ja se kirjoitti aiemmin tänä vuonna avoimen kirjeen maailman johtajille. Siinä sanotaan, että pandemia on aiheuttanut "loputonta kärsimystä" samaan aikaan, kun kirjeen kirjoittajien varallisuus on kasvanut. "Harva meistä voi rehellisesti sanoa maksavansa veroja niin paljon kuin olisi syytä", miljardöörit kirjoittivat uutispalvelu BBC:n mukaan.

Julkaistu 30.06.2022