Innovaatiot

Miljardööriksi eläkeikäisenä

Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa alusta – tai ansaita ensimmäistä miljardiansa. Kysy vaikka 87-vuotiaalta Giuseppe Crippalta, joka perusti vanhoilla päivillään teknologiayrityksen ja tuli monimiljardööriksi.

Giuseppe Crippa
Italialainen Giuseppe Crippa perusti Technoprobe-yrityksensä 60-vuotiaana hyväksyttyään työnantajansa erorahan. Kuva: Laila Pozzo/Technoprobe.

Italialainen Giuseppe Crippa oli juuri täyttänyt 60 vuotta, kun työnantaja tarjosi hänelle erorahaa, jotta hän päättäisi työsuhteensa ja uransa.

Crippa suostui. Mutta hän ei aikonut jäädä eläkkeelle. Moni kaipaa rauhaa ja huolettomia eläkepäiviä, mutta Crippa ei aikonut täyttää loppuelämäänsä bridgellä ja petankilla.

Päinvastoin. Crippa oli työskennellyt 35 vuotta ranskalais-italialaisella puolijohdevalmistaja STM:llä, mutta oli pohdiskellut uutta ideaa muutaman vuoden ajan. Erorahat hän sijoitti idean kehittämiseen.

Tämä tapahtui vuonna 1995. Vuoden 2022 helmikuussa Giuseppen yritys Technoprobe listattiin pörssiin. Yritys suunnittelee ja valmistaa mikrosirujen testauksessa käytettyjä kortteja. Yrityksen asiakkaita ovat Apple ja Samsung, mutta ensimmäinen asiakas oli yritys, josta hän oli juuri lähtenyt.

älypuhelin, jossa on italialaisen puolijohdeyrityksen Technoprobe S.p.A. logo
Italialainen Giuseppe Crippa perusti Technoprobe-yrityksensä 60-vuotiaana hyväksyttyään työnantajansa erorahan. Kuva: Shutterstock.

Yritys kotikeittiössä

Nykyään Technoproben toimitusjohtajana toimii Crippan veljenpoika Stefano Felici.

"Setäni on hyvin kekseliäs", Stefano Felici kertoi Forbes-lehdelle. "Aiemmin testikortti piti lähettää Amerikkaan korjattavaksi, mikä vei kaksi viikkoa. Siksi setäni kehitti prosessin, jonka hän suoritti keittiössään."

Pian Giuseppe Crippa siirsi yritystoiminnan keittiöstään milanolaiseen tehtaaseen ja Technoprobesta tuli perheyritys, jonka osakkeista perhe omistaa edelleen 75 prosenttia.

Oops! Please enable marketing cookies to view content like this from Nordea

Video: Technoprobe

Älä lakkaa unelmoimasta

Yrityksen perustamisesta on kulunut 27 vuotta, ja Giuseppe Crippa on ehtinyt 87 vuoden ikään. Hän erosi toimitusjohtajan tehtävästä vuonna 2017. Nyt hän on monimiljardööri, ja Technoprobe on yksi maailman suurimmista testikorttien valmistajista. Yrityksellä on 2 300 työntekijää. Yhtiö teki vuonna 2021 nettovoittoa 136 miljoonaa dollaria ja saavutti 446 miljoonan dollarin liikevaihdon.

Perhe on nykyään yksi Italian rikkaimmista, ja sen omaisuus on lähes 4 miljardin dollarin arvoinen.

Jos Giuseppe Crippan tarinassa ja hänen vanhalla iällä ansaituissa miljardeissaan piilee opetus, se voisi olla seuraava: ihmisten kykyjä ei pitäisi arvioida suhteessa näiden ikään. Tai että on tärkeää, ettei koskaan lakkaa uneksimasta.

Julkaistu 30.06.2022