Henkilökuvia

Mies WhatsAppin takana

Brian Acton sai Facebookilta ensin pakit, sitten kolme miljardia

Brian Acton & Tegan Acton
Brian ja Tegan Acton olivat yhtä aikaa töissä Yahoossa, mutta he alkoivat seurustella vasta, kun he tapasivat Sundance-elokuvajuhlilla ja tekivät ”Mikä Harry Potter -hahmo olet?” -testin. Brian oli Ron ja Tegan Hermione. Aviopari on lahjoittanut hyväntekeväisyyteen yli miljardi dollaria. Kuva: Actonfamilygiving.org

Se parhaiten nauraa, joka viimeksi nauraa. Kun yhdysvaltalainen ohjelmoija Brian Acton etsi töitä kesällä 2009, sekä Twitter että Facebook sanoivat ei, vaikka hänellä oli kokemusta muun muassa Applelta ja Yahoolta. Nyt Acton on yksi Piilaakson ja koko maailman rikkaimmista ihmisistä. Hän on lahjoittanut pelkästään hyväntekeväisyyteen yli miljardi dollaria.

Pakit saatuaan Acton ei jäänyt surkuttelemaan, vaan perusti yhdessä Yahoon aikaisen kaverinsa Jan Koumin kanssa WhatsAppin. Heidän startupistaan kasvoi pian maailman suurin pilvipohjainen pikaviestipalvelu.

Viisi vuotta myöhemmin Acton ja Koum myivät WhatsAppin 18 miljardilla dollarilla Facebookille. Acton itse nettosi kaupasta kolme miljardia, minkä kerrotaan kirpaisseen Mark Zuckerbergia ainakin vähäsen. Nykyään Acton on hallituksen puheenjohtaja voittoa tavoittelemattomassa Signal Foundation -säätiössä, joka edistää tietosuojaa ja tietoturvallisuutta.

Ehkä Actonin tarinan opetus on se, että työhaastattelu on hankala paikka niin työtä hakevalle kuin työnantajalle eikä kannata masentua, vaikka paikka menisikin sivu suun. Aina voi tarjoutua revanssin paikka.

Julkaistu 09.08.2020