Kulttuuri

Mestariteos autiomaassa

Sitä on kutsuttu taidemaailman Atlantikseksi. Sen rakentaminen on jatkunut puoli vuosisataa – ja maksanut 40 miljoonaa dollaria. Amerikkalaisen taiteilijan Michael Heizerin megaveistos City aukeaa vierailijoille.

City
Amerikkalaisen taiteilijan Michael Heizerin jättiläisveistos City sijaitsee syrjässä Nevadan osavaltion autiomaassa. Teoksen lähin naapuri on myyttinen lentotukikohta Area 51, josta on tullut ufoharrastajien kokoontumispaikka. Kuva: Complex Two, City by Michael Heizer. Courtesy Triple Aught Foundation. Valokuvaaja: Joe Rome.

Nevadan autiomaassa sijaitseva teos on lähes 2,5 kilometriä pitkä ja 800 metriä leveä. Se koostuu valtavista, perusteellisesti suunnitelluista ja aaltoilevista muodoista eli teistä, kukkuloista ja laaksoista. Yhdessä ne muodostavat henkeäsalpaavan näkymän.

Kuvat ja videot City-teoksesta tuovat mieleen tieteiselokuvat tai muinaisen sivilisaation jäänteet. Michael Heizer on kertonut, että häntä ovat inspiroineet muun muassa muinaiset rauniot, joilla hän vieraili lapsena arkeologi-isänsä kanssa.

Complex One, yksi Cityn suurista monumenteista, muistuttaa alttaria tai hautamonumenttia, kirjoittaa The New York Times. Monumentti 45°, 90°, 180° taas koostuu valtavista kolmioista ja suorakulmioista, jotka tuovat mieleen suuret palapelin palat. Jos ne voisi liittää yhteen, ne muodostaisivat kiilan.


City
Complex One, City by Michael Heizer. Courtesy Triple Aught Foundation. Valokuvaaja: Mary Converse
City
Complex One, City by Michael Heizer. Courtesy Triple Aught Foundation. Valokuvaaja: Joe Rome
City
Complex One, City by Michael Heizer. Courtesy Triple Aught Foundation. Valokuvaaja: Joe Rome.
City
City, 1970 – 2022 © Michael Heizer. Courtesy Triple Aught Foundation. Valokuvaaja: Eric Piasecki.
City
City by Michael Heizer. Courtesy Triple Aught Foundation. Valokuvaaja: Mary Converse.
City
City by Michael Heizer. Courtesy Triple Aught Foundation.  Valokuvaaja: Joe Rome.
City
City by Michael Heizer. Courtesy Triple Aught Foundation.  Valokuvaaja: Ben Blackwell.
City
City by Michael Heizer. Courtesy Triple Aught Foundation.  Valokuvaaja: Joe Rome.
City
45°, 90°, 180°, City by Michael Heizer. Courtesy Triple Aught Foundation.  Valokuvaaja: Ben Blackwell.

Taiteilija Michael Heizer kertoo saaneensa inspiraatiota muun muassa muinaisista raunioista luodessaan Cityn. Hän vieraili lapsena raunioilla isänsä kanssa, joka oli arkeologi.


Michael Heizer on 77-vuotias ja asuu harvaan asutussa Lincolnin piirikunnassa Nevadassa. Heizer sanoo ottaneensa teoksessa huomioon kaikki sen pinnat, auringonsäteet ja päivän aikana muodostuvat varjot. Mutta vaikka City avautuukin nyt vierailijoille, Heizer ei pidä sitä valmiina.

Vakavasti sairas taiteilija toteaa lakonisesti, että muut todennäköisesti odottavat hänen kuolevan, jotta hänen maatilansa voidaan muuttaa hotelliksi, jonka yhteydessä on lahjatavarakauppa.

– Tämä on mestariteos tai ainakin hyvin lähellä sellaista. Ja minä olen ainoa, joka välittää, valmistuuko se todella, hän totesi The New York Timesille.

Julkaistu 03.09.2022