Maailma numeroina

Maailman tärkein cocktail­tilaisuus

Joka vuosi syyskuussa maailman katseet suuntautuvat YK:n pilvenpiirtäjään New Yorkissa, sillä silloin on yleiskokouksen yleiskeskustelun aika. Sitä kuvataan usein diplomaattiseksi puhemaratoniksi ja maailman johtajien jättimäiseksi cocktailjuhlaksi – kun kaikki saavat 15 minuuttia aikaa loistaa...

YK:n 77. yleiskokous käynnistyy pian YK:n päämajassa New Yorkissa.

Mitä siellä oikeasti tapahtuu?

Syyskuun 20. päivä alkaa niin sanottu korkean tason viikko, jolloin 193 jäsenvaltion johtajat saapuvat New Yorkiin puhumaan YK:n päämajassa. Yleensä heille on varattu aikaa neljännestunti, mutta aikarajaa ei aina noudateta. Aiemmin salissa saattoi olla suuri show, kun Kuuban Fidel Castron ja Libyan Muammar Gaddafin kaltaiset ihmiset pitivät siellä hoviaan. Myös Yhdysvaltain entisellä presidentillä Donald Trumpilla oli taipumus hieman liian pitkiin ja kerskaileviin puheisiin johtajuudestaan – jotka yleensä kohtasivat vaivaannuttavan hiljaisuuden YK:ssa.

YK:n pääsihteeri pitää aina ensimmäisen puheen, ja sitä seuraavat Brasilian ja Yhdysvaltojen johtajat. Tämän jälkeen puheet jatkuvat useita päiviä. Joskus johtajat kertovat uutisia ja esittävät aloitteita, joskus eivät. 

Yhdistyneiden kansakuntien korkea kerrostalo
YK:n päämajan New Yorkissa ovat suunnitelleet mm. arkkitehti-ikonit Oscar Niemeyer ja Le Corbusier. Maailman valtioiden ja hallitusten päämiehet kokoontuvat sinne 20. syyskuuta. Kuva: Shutterstock.

Ja tämä kaikki tapahtuu New Yorkissa?

Kyllä, YK:n päämaja sijaitsee Itä-Manhattanilla, First Avenuella 42. ja 48. kadun välissä. Myös organisaatiot ja yritykset pyrkivät hyötymään siitä, että niin monet valtioiden ja hallitusten päämiehet ovat kaupungissa, ja järjestävät siksi omia tapahtumiaan muualla. Jos aiot matkustaa New Yorkiin syyskuun lopussa, varaudu liikenneruuhkiin, tiesulkuihin ja täyteen varattuihin hotelleihin.

Ovatko keskustelut ainoa syy, miksi maailman johtajat kokoontuvat?

Ei, vaan useimmat käyttävät tilaisuutta hyväkseen tavata kollegoita ja käynnistää erilaisia aloitteita. YK-viikon yhteydessä pidetään usein huippukokouksia. Aiemmin yhden tällaisen viikon aikana on esimerkiksi käynnistetty YK:n kestävän kehityksen tavoitteet ja pidetty yksi viimeisistä suurista ilmastohuippukokouksista.

kokoontuminen YK:ssa
YK:lla on 193 jäsenmaata ja toimintaa eri puolilla maailmaa. Organisaatio perustettiin vuonna 1945 toisen maailmansodan loppuvaiheessa. Kuva: Shutterstock.

Mikä yleiskokous tarkalleen ottaen on?

Yleiskokous yhdessä turvallisuusneuvoston ja YK:n talous- ja sosiaalineuvoston (ECOSOC) kanssa ovat tärkeimmät jaostot, joissa YK:n päätöksiä tehdään.

Yleiskokouksessa jäsenet voivat periaatteessa ottaa esille mitä tahansa, paitsi konflikteihin liittyviä aiheita, joista on tarkoitus keskustella turvallisuusneuvostossa. Jokaisella jäsenvaltiolla on yksi ääni, ja tärkeissä kysymyksissä vaaditaan kahden kolmasosan enemmistö. Päätökset eivät ole sitovia, mutta niitä pidetään tärkeinä globaalin keskustelun ja mielipiteenmuodostuksen kannalta. Yleiskokous valitsee myös YK:n pääsihteerin turvallisuusneuvoston esityksestä.

Antonio Guterres, Yhdistyneiden Kansakuntien pääsihteeri.
YK:n pääsihteeri ja samalla sen ylin johtaja on portugalilainen António Guterres. Ensimmäiset kaksi pääsihteeriä olivat norjalainen Trygve Lie ja ruotsalainen Dag Hammarskjöld. Kuva: Shutterstock.

Muistuta minua – miten YK on organisoitu? 

Työtä johtaa pääsihteeri, nykyisin portugalilainen António Guterres, ja se perustuu suurelta osin YK:n peruskirjaan.

Teksti: Anna Borg

Julkaistu 03.09.2022