Kulttuuri

Maailman paras johtaja?

Marcelo Bielsalla
Marcelo Bielsa. Kuva: Action Plus Sports/Alamy Live News

Mitä yritysjohtajat voivat oppia urheilumaailmasta? Monet ovat sitä mieltä, että ainakin englantilaisen jalkapallojoukkueen, Leeds Unitedin päävalmentajalla Marcelo Bielsalla olisi annettavaa johtamisen saralla. Bielsan lempinimi El Loco (Hullu) juontuu juuri hänen lievästi sanottuna intensiivisestä persoonallisuudestaan ja omintakeisesta johtamistavastaan.

Argentiinalainen Bielsa on valmentanut Chilen ja Argentiinan maajoukkueita, vienyt espanjalaisen Athletic Bilbaon Eurooppa-liigan loppuotteluihin ja nostanut Leedsin Englannin valioliigaan.

Brittilehti The Guardian on analysoinut hänen johtamistyyliään. Tässä muutamia esimerkkejä:

• Leedsin harjoituskentällä oli 25 metrin uima-allas, mutta säästösyistä siinä ei ollut ollut vettä vuosikausiin. Bielsa painosti joukkuejohdon korjaamaan ja täyttämään altaan. Perustelu kuului: ”Mitä meistä joukkueena kertoo se, että meillä ei ole varaa edes täyttää uima-allastamme?”

• Iltaisin hän lähettää pelaajille WhatsAppissa kehuja ja kertoo, mikä harjoituksissa on ollut parasta. Näin pelaajat menevät nukkumaan hyvillä mielin. Kriittisen palautteen hän antaa päivällä.

• Bielsa lähettää myös joka päivä pelaajille otteita psykologisista elämäntaito- eli self help -kirjoista, joita hän lukee jatkuvasti. Jos yksikin pelaaja ottaa niistä opiksi, vaivannäkö kannattaa.

• Bielsa patisti joukkuejohdon korjaamaan harjoituskentän pysäköintialueen, koska se oli niin ahdas, että pilasi pelaajien mielialan ja häiritsi keskittymistä peliin.

• Bielsa merkitsi reitin kotoaan harjoituskentälle maalaamalla sinisen viivan katuun, jotta hänen ei töihin pyöräillessään tarvitse miettiä suuntaa.

Ainakin työantajakuvan rakentajana Bielsa on parhaasta päästä.

Julkaistu 02.11.2020