Innovaatiot

Maailma kuvina

Suomalainen satelliitteihin keskittynyt startup-yritys ICEYE kurkottaa tähtiin, kirjaimellisesti. Suunnitelmana on, että vuoteen 2021 mennessä avaruudessa on 18 satelliitin verkko, joka voi tutkan avulla kuvata mitä tahansa paikkaa maapallolla – neljä kertaa päivässä ja myös pimeässä sekä pilvien läpi.


Puoli vuotta sitten esittelimme ICEYEn perustajan Pekka Laurilan. Sen jälkeen kehitys on edennyt hurjaa vauhtia. Syksyn aikana yritys sai päätökseen 75 miljoonan euron varainhankintakierroksen, joka tuotti toivottuakin enemmän, ja kokonaisrahoitus on nyt hieman yli 130 miljoonaa euroa.

ICEYE:n tarina alkoi jo Espoon Aalto-yliopistossa, kun Pekka Laurila ja Rafal Modrzewski saivat idean rakentaa pieniä satelliitteja arktisten jäiden tehokkaampaan seurantaan.

– Huomasimme, ettei ole ketään, joka tuottaisi kuvia nopeasti ja turvallisesti kaikkialta maailmasta, Pekka Laurila kertoi haastattelussaan.

Pekka Laurila+satelliitti
Pekka Laurila. Kuva: Jussi Ratilainen

ICEYE perustettiin vuonna 2015, ja sillä on tällä hetkellä 200 työntekijää Suomessa, Puolassa ja Yhdysvalloissa. Pääkonttori on edelleen Espoossa. Liiketoiminta perustuu erityisen tutkakuvatyyppi SAR:n (synthetic aperture radar) yhdistämiseen pieniin ja halvempiin satelliitteihin.

Arkistot auki yleisölle

Yhtiön satelliitit tuottavat jo nyt niin korkearesoluutioisia kuvia, että niistä voi erottaa autot toisistaan tiellä. Satelliittien lisääminen parantaa laatua entisestään.

new york satellittikuva
New York

ICEYE:n kuvia on käytetty muun muassa luonnonkatastrofien yhteydessä. Amerikkalaismedia CNBC:n mukaan tohtori Mark Matossian ICEYE:n Yhdysvaltain-osastolta arvioi, että tutkakuvamarkkinoiden arvo on miljardeja dollareita.

Lokakuussa ICEYE avasi osan arkistostaan yleisölle, ja yli 18 000 kuvaa tuli saataville ei-kaupallisiin tarkoituksiin. Tiedostot voi ladata ja avata GIS-ohjelmistolla (esim. Google Earth Pro), ja niistä kuka tahansa saa yleiskuvan.

– Olemme täällä maailman päättäjiä, datan käyttäjiä ja muitakin varten, jotta voimme parantaa maailmaa ympärillämme. ICEYE:n arkistot tarjoavat ainutlaatuisen kuvan maapallosta, ja kutsumme kaikki mukaan tutustumaan siihen kanssamme, sanoo toinen perustaja Rafal Modrzewski.

Antartica, Thwaites Glacier
Croatia, Galesnjak Island
United States, Mount St Helens
Gulf of Oman, Oil Spill Front Altair Tanker

Kuvat: ICEYE

Julkaistu 02.12.2020