Innovaatiot

Liiketoiminta pilvissä

Microsoftin pilvipalvelut kasvoivat 775 prosenttia yhdessä viikossa maaliskuussa 2020. Toimitusjohtaja Satya Nadella totesi, että maailmanlaajuisen pandemian takia "kahden vuoden digitalisaatio tapahtui kahdessa kuukaudessa". Tämä on kuitenkin vasta alkua sille, millaista kasvua vaaditaanpilvipalveluilta.

Äskettäin Amazonin perustaja Jeff Bezos ohitti Warren Buffettin maailman vauraimpien ihmisten listalla. Nousun syy ei kuitenkaan ollut verkkokauppa, vaan Amazonin verkkopalveluista (Amazon Web Services, AWS) saatujen tulojen kasvaminen.

Vuonna 2020 AWS:n liikevaihto oli yli 12 miljardia euroa, ja yhtiö kasvaa lähes 50 prosenttia vuodessa.

AWS on pilvipalveluiden markkinajätti. Yritys perustettiin, kun Amazonin toiminta vaati nopeampia vasteaikoja ja tehokkaampia ratkaisuja kuin 2000-luvun alussa oli saatavilla. Vuodesta 2006 lähtien ratkaisut ovat olleet myös  asiakkaiden saatavilla. Pilvipalveluiden tulevaisuudennäkymät ovat loistavat:

– Suuryritykset ja viranomaiset ovat vasta ryhtymässä käyttämään pilvipalveluita, yhtiön toimitusjohtaja Andy Jassy sanoi.

Googlella, Microsoftilla, Oraclella ja useilla muilla on nykyään kova työ vastata AWS:n palvelutarjontaan. Markkinoilla liikkuu biljoonia euroja.

Pilvipalveluita tarjoavat yritykset omistavat tulevaisuudessa lukuisia datakeskuksia. Koska kaikki siirtyy pilveen, kasvulle on paljon tilaa. Ja tämä todella tarkoittaa, että pilveen kytketään kaikki: laivat, autot, lentokoneet, kodinkoneet ja niin edelleen.

Verkkoon yhdistettyjen laitteiden määrä on kasvanut räjähdysmäisesti. Ja kehitys on vasta lapsenkengissä, Andy Jassy sanoo.

– Scanian kaltaisilla yrityksillä on 250 000  ajoneuvoa, jotka lähettävät reaaliaikaista tietoa siitä, missä ajoneuvot kulkevat ja mitkä vaativat huoltoa. John Deere kerää viljelijöille lähetettävää tietoa siitä, minne kylvää ja milloin. Pian näemme verkkoon yhdistettyjä öljykenttiä, laivoja, autoja ja lentokoneita. Kyse on miljoonista – ei vaan miljardeista laitteista, jotka keräävät tietoa ja ovat yhteydessä pilveen.

10 asiaa, jotka pilvipalveluista tulisi tietää

1. Pilvipalvelut mainittiin ensimmäisen kerran Compaqin asiakirjassa vuonna 1996 . Kymmenen vuotta myöhemmin Amazon Web Services toi markkinoille Elastic Compute Cloudin.

2. Mikä pilvi on? Kun puhumme pilvipalveluista, kyse voi olla A) yksityisestä pilvestä, jossa hallitaan omia tietoja omilla palvelimilla, B) hybridipilvestä, jossa osaa datasta hallitaan yksityisesti ja muut tiedot ulkoistetaan julkiselle pilvelle, tai C) julkisesta pilvestä, jossa ostetaan joltakin pilviyhtiöltä vain laskenta- ja tallennuskapasiteettia.

3. Kun Google raportoi hiljattain ensimmäistä kertaa pilvitoimintansa tulosluvuista, raportti paljasti 4,7 miljardin euron tappiot, vaikka koko vuoden 2020 myynti oli 11 miljardia euroa. Tähtitieteellinen tappio johtuu valtavasta investoinnista myyntikapasiteettiin; liiketoiminta on vahvassa kasvussa.

4. Kuinka turvallista pilvipalveluiden käyttö on? Useimmat pilvipalveluiden tarjoajat noudattavat erittäin tiukkoja turvallisuusstandardeja. Mutta riski on silti liian suuri joillekin yrityksille. Yhdysvaltalaisen tietoturvayhtiö Coalfiren tutkimuksen mukaan pilvipalvelut  kohtaavat tietovuotoja huomattavasti epätodennäköisemmin kuin samankokoiset yritykset. Coalfire teki simuloidussa ympäristössä 800 tunkeutumistestiä asiakasyritysten verkkoihin. Pilvipalveluiden tarjoajilta löytyneistä haavoittuvuuksista 19 prosenttia luokiteltiin  suureksi riskiksi, kun taas omaa datakeskusta käyttävillä yrityksillä osuus oli 35 prosenttia.  Tutkimuksessa todettiin, että pilvipalveluiden tietoturva on parantunut viime vuosina.

5. Vain 44 prosenttia internetin käyttäjistä kokee henkilökohtaisten tietojen ja valokuvien tallentamisen pilvipalveluihin turvalliseksi. Neljäsosa sanoo olevansa epävarmoja. Ruotsalaiset ja internet -raportin (2019) mukaan nuoremmat ikäluokat kokevat olonsa turvallisemmaksi kuin vanhemmat.

6. Forrester Research uskoo, että globaalit julkiset pilvimarkkinat kasvavat tänä vuonna 35 prosenttia 120 miljardiin dollariin.

7. Vuoden 2022 aikana Azure-pilvialusta ohittaa liikevaihdossa kaiken Office-myynnin ja siitä tulee Microsoftin suurin tulonlähde. Näin uskoo investointipankki Piper Sandlerin analyytikko Brent Bracelin. Onko hän oikeassa? Jos muutos  tapahtuu, se on Microsoftin strategian onnistumista korostava virstanpylväs: siirtyminen ohjelmistoista pilvipohjaisiin palveluihin. Tämä taas on seurausta Satya Nadellan siirtymisestä toimitusjohtajaksi vuonna 2014.

8. Vuoden 2020 viimeisellä neljänneksellä pilvimarkkinoiden myynti oli 39,9 miljardia dollaria. Kasvua oli tapahtunut 10 miljardia dollaria vuoden 2019 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Markkinoilla ei ole koskaan aiemmin nähty näin suurta kasvua. Prosentuaalisesti kasvu on analyysiyhtiö Canalysin mukaan 32 prosenttia. Kasvu johtuu etätyöstä, verkko-opetuksesta, suoratoistopalveluista ja tietokonepelien pelaamisesta.

9. Amazon Web Services on suurin yhtiö pilvimarkkinoilla, ja sen markkinaosuus on 31 prosenttia ja kasvu 28 prosenttia. Microsoftin Azure on toisena 20 prosentin markkinaosuudella ja 50 prosentin kasvulla. Alibaba on liikevaihdollaan maailmanlaajuisesti kolmannella sijalla.

10. MarketsandMarketsin mukaan globaalien pilvipalvelumarkkinoiden odotetaan kasvavan vuonna 2020 toteutuneesta 371,4 miljardista dollarista 832 miljardiin dollariin vuoteen 2025 mennessä. Ennustejaksolla vuotuinen kasvuvauhti on 17,5 prosenttia.

Julkaistu 03.03.2021