Innovaatiot

Lentävä puutarha­maailma

Tulevaisuuden visio, jossa ilmalaivat kantavat valtavia vihannestiloja.

Aeroponic 2100 on Redesign the World -suunnittelukilpailuun osallistunut innovatiivinen idea. Video: Mcheileh Studio.

Scifiä vai todennäköinen tulevaisuuden skenaario? Kuka tietää, mutta mielikuvitus todella alkaa laukata, kun ajattelemme ympäriinsä leijuvia vihannesviljelmiä. Ne toimivat aurinko- ja tuulienergialla ja toimittavat katastrofialueille, aavikoille ja tavallisiin suurkaupunkeihin ruokaa. Vanha periaate, pellolta pöytään, mutta futuristisesti toteutettuna.

Näin visioi newyorkilainen Mcheileh Studio. Se pääsi Dezeenin ja Epic Gamesin Redesign the World -suunnittelukilpailussa toiselle sijalle Aeroponic 2100 -konseptillaan.

Aeroponic 2100 atrium
Aeroponic 2100 atrium. Kuva: Mcheileh Studio.

Konseptissa yhdistyvät ilmalaivojen laivasto sekä aeroponinen eli maaperätön viljely, jossa juurien päälle ruiskutetaan veden ja ravintoaineiden seosta. Kasvimaat pinotaan päällekkäin useaan kerrokseen, ja ilmalaivoista tulee sekä liikkuvia supermarketteja että puistoja.

Keskeinen asia on tietenkin liikkuvuus. Ilmalaivat lentävät rauhallisesti kaupunkien, asuinalueiden ja julkisen liikenteen yli, eli siellä, missä ruoasta on akuuttia pulaa.

Entä miten tämä käytännössä toimii? Aurinkoenergia muunnetaan lämmöksi, joka tarjoaa lentämiseen tarvittavan nosteen, ja aluksen ohjaamiseen käytetään ulkokuoren ilmapuristusta. Sadevesi kerätään, varastoidaan sisäisesti ja suodatetaan kuten merivesi.

Julkaistu 30.06.2022