Innovaatiot

Lentävä Cadillac

Onko aamun työmatkalla ruuhkaa? Tiet kuuluvat historiaan, nyt liikutaan ilmassa. General Motors ja muut moottorijätit suunnittelevat pieniä, lentokoneen tapaisia sähkökäyttöisiä henkilöautoja.

cadillac evtol

Lentävistä autoista on unelmoitu 1950-luvun Flash Gordon -sarjakuvista asti. General Motorsilla puhutaan Cadillac-merkkisestä eVTOL:sta (electrical vertical take-off and landing), joka pystyy nousemaan ilmaan ja laskeutumaan pystysuoraan kuin helikopteri.

Kulkupeliin mahtuu yksi henkilö, se saa virtansa 90 kWh:n akusta ja sen huippunopeus on 90 km/h. Juurikaan muuta General Motors ei ole paljastanut dronen kaltaisesta prototyypistään, joka esiteltiin helmikuussa 2021. Mutta he eivät myöskään ole yksin lentävien autojen taivaalla.

Amerikkalainen Archer Aviation on jo ilmoittanut kehittävänsä yhdessä Fiat Chrysler Automobilesin kanssa omaa eVTOL:ää. Hyundai on kehittänyt Uberin kanssa yhteistyössä lentävää taksia, joka tulisi markkinoille vuoteen 2028 mennessä (tosin Uber on myynyt osuutensa jo kauan ennen ensilentoa).

Ja kukapa ei odottaisi kyytiä Aston Martinin scifi-henkisellä luksusalus Volante Visionilla? Sitä kehitetään yhteistyössä muun muassa Cranfield Aerospace Solutionsin ja Rolls-Roycen kanssa. Kyse ei kuitenkaan ole samannimisestä automerkistä, vaan yrityksestä, joka vastaa nykyaikaisissa lentokoneissa näkemistämme turbiineista.

Julkaistu 03.03.2021