Kestävä kehitys

Lenkkareita kahvinporoista

Voivatko lenkkarit olla samaan aikaan muodikkaat, kestävästi valmistetut ja kohtuuhintaiset?

Ehdottomasti, jos kysytään vietnamilaisilta yrittäjiltä Son Chulta ja Jesse Tranilta. He ovat perustaneet Suomeen Rens-yrityksen, joka myy kahvinporoista ja kierrätetystä muovista valmistettuja urheilukenkiä.

Jokainen lenkkaripari on 75 prosenttisesti valmistettu kahvinporoista, ja lisäksi materiaalina käytetään kuuden kierrätyspullon verran muovia. Kengät ovat vedenpitävät ja vegaaniset, eivätkä ne haise, sillä kahvin luonnollinen hajuja poistava ominaisuus on säilytetty.

– Halusimme luoda markkinoille parhaat lenkkarit, jotka ovat edelläkävijät niin teknisesti kuin tuotantotavaltaankin, sanoo Tran, joka tuli Suomeen alun perin opiskelemaan.

Rens on vastikään päättänyt rahoituskierroksen, ja suunnitelmissa on laajentaa tuotantoa sekä siirtää se Kiinasta perustajien kotimaahan Vietnamiin.

Rens on esimerkki niin sanotusta kiertotaloudesta, jossa jätettä otetaan talteen ja muunnetaan uusiksi tavaroiksi. Tuotanto on myös kestävää. Tällainen strateginen ajattelu on tärkeää, jotta ilmastonmuutos saadaan hallintaan.

Muotiteollisuus vaikuttaa ilmastoon erityisen paljon, mutta myös alan luovuus on merkittävää. Rens ei ole ainoa yritys, joka kokeilee uusia, kiertotalouteen perustuvia materiaaleja. Esimerkiksi saksalaisella Hugo Bossilla on kenkämallisto, joka on valmistettu piñatexista, ananaskasvista jalostettavista kuiduista. Brittiläinen Stella McCartney on kehittänyt nahalle vaihtoehdon nimeltä mylo, joka on valmistettu sienistä. Italialainen Salvatore Ferragamo myy vaatteita, joiden materiaali sisältää appelsiininkuoria.

Jokaisella uudella avauksella on suuri merkitys. Muotiteollisuuden kestävyyden parissa työskentelevän Common Objective -organisaation mukaan 57 prosenttia kaikista pois heitetyistä vaatteista päätyy suoraan kaatopaikalle. Vaatteista aiheutuu myös jätettä ennen kuin ne edes ehtivät kauppoihin, sillä 35 prosenttia vaatteiden valmistukseen käytetyistä materiaaleista hävitetään jo tuotannon aikana. 

Julkaistu 04.09.2019