Kulttuuri

Leijaillen Pariisin halki

Oletko haaveillut leijuvasi kohti kaupungin kimaltelevia valoja Eiffel-tornin näkyessä taustalla? Pian se voi olla mahdollista. Ranskan pääkaupunki on aikeissa rakentaa ensimmäisen kaupunkiköysiradan.

Cable 1
Kaupungin yllä leijuminen on suosittua, ja yhä useammat suurkaupungit rakentavat nyt köysiratoja. Kuva: Romain Ghomari.

Cable 1 -nimisen köysiradan on tarkoitus ulottua Pariisin esikaupungista, Villeneuve-Saint-Georgesista Créteiliin, jonne kulkee metrolinja 8. Ilmamatkan esikaupungin yli arvioidaan kestävän 17 minuuttia. Se on alle puolet ajasta, joka kuluu samaan matkaan bussilla, uutiskanava CNN raportoi.

Asemia on vain viisi, ja hyttejä kulkee 30 sekunnin välein, joten päivässä köysirataa voi käyttää vähintään 11 000 matkustajaa. Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, rakentaminen aloitetaan myöhemmin tänä vuonna ja rata avataan vuonna 2025.

Cable 1
Vuonna 2025 Pariisi ja Amsterdam aikovat avata uudet köysiradat osaksi julkista liikennettä. Kuva: Romain Ghomari.

Samana vuonna Amsterdamissa avataan uusi köysirata. Sen on määrä kulkea kaupungin länsi- ja pohjoisosien välillä, kanavien ja vesistöjen yllä.

Amsterdam ja Pariisi eivät ole ainoita, joiden joukkoliikenne valloittaa tilaa ilmasta. Köysiratoja on jo muun muassa Lontoossa (kulkee Thames-joen yli), Barcelonassa (kulkee vuoren huipulle Montserratin alueella), New Yorkissa (köysirata Rooseveltinsaarelle on osa julkista liikennettä) sekä Rio de Janeirossa (toinen kaupungin kahdesta köysiradasta oli mukana Bond-elokuvassa Kuuraketti) ja Hongkongissa. Hyvin kuuluisa köysirata nousee Gibraltarinvuorelle.

Zhanjiajien kaupunki ja köysirata nousevat Tianmen-vuorelle
Zhangjiajien kaupunki ja köysiradat nousevat Tianmenvuorelle. Kuva: Shutterstock.

Liikennemuotoa on jo pitkään käytetty vuoristoalueilla ja hiihtokeskuksissa, joten köysiradat ovat yleisempiä esimerkiksi Sveitsissä ja Saksassa sekä Norjassa.

Maailman pisin rata sijaitsee kuitenkin kaukana Keski-Euroopasta. Eteläkiinalaisessa Zhangjiajien kaupungissa sijaitseva rata tarjoaa henkeäsalpaavan 7,5 kilometrin matkan ylös Tianmenvuorelle.

Julkaistu 04.09.2022