Talous

Lahjoja valmistuvalle – milloin pitää maksaa veroa?

Moni on ihan pian saamassa päätökseen pitkän opintourakan, ja on juhlan paikka. Valmistuvaa voi muistaa eri tavoin. Private Bankingin juristi Jenna Torikka neuvoo lahjoihin liittyvästä verotuksesta.

Opiskelijan hattu
Kuva: Shutterstock

Lahjaverotuksessa on kolmen vuoden sääntö

Yleissääntö on, että kuka tahansa voi antaa kenelle tahansa lahjaverovapaasti alle 5 000 euron arvosta rahaa tai omaisuutta kolmen vuoden aikajaksolla. Lahjaverotuksessa kaikki samalta lahjanantajalta kolmen vuoden aikana saadut lahjat lasketaan yhteen.

Lahjaverotus on progressiivista, eli veroprosentti on sitä korkeampi, mitä suurempi lahjojen arvo on. Lahjansaaja on velvollinen tekemään lahjaveroilmoituksen, ja lahjaveron maksaa aina lahjansaaja.

Esimerkki: Ulla antoi vuonna 2020 lapsenlapselleen Eetulle ylioppilaslahjaksi 4 999 euroa. Lahja oli Eetulle verovapaa. Seuraavana vuonna Ulla lahjoitti Eetulle lisäksi 4 999 euroa. Verotuksen näkökulmasta Ulla on lahjoittanut Eetulle yhteensä 9 998 euroa.

Eetu tekee lahjaveroilmoituksen vuonna 2021 saatuaan Ullalta toisen lahjan. Ilmoituksen perusteella hänelle määrätään lahjaveroa 492 euroa.

Arvopapereita voi lahjoittaa siirtämällä

Esimerkiksi omistamiaan rahasto-osuuksia tai pörssiosakkeita voi hyvin antaa valmistujaislahjaksi. Mikäli niiden arvo on noussut lahjoittajan omistusaikana, ei kertyneestä arvonnoususta tarvitse maksaa luovutusvoittoveroa, kunhan lahjansaaja pitää lahjan omistuksessaan vähintään vuoden sen saannin jälkeen.

Jenna Torikka
Nordea Private Bankingin juristi Jenna Torikka. Kuva: Nina Kaverinen

Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että mahdolliset osinkotulot voivat vaikuttaa nuoren saamiin yleisiin etuuksiin, kuten opintotukeen. Lahja itsessään ei vaikuta opintotukeen, mutta muihin etuuksiin se saattaa vaikuttaa.

Rahasto-osuuksien siirto edellyttää, että lahjanantaja ja -saaja ovat saman pankin asiakkaina ja että lahjansaajalla on rahastosalkku. Pörssiosakkeita voi siirtää myös eri pankkien välillä, kunhan lahjansaajalla on arvo-osuustili. Siirrot edellyttävät saantoasiakirjaa, joka on tässä tapauksessa lahjakirja.

Kodin tavaroita tai ruokakaapin täytettä omaan kotiin muuttavalle

Opintonsa päättävällä nuorella saattaa olla pian edessä muutto omaan kotiin. Mieluisia lahjoja voivatkin olla huonekalut, astiat tai vaikkapa pyykinpesukone tai televisio. Tavanomaiseen koti-irtaimistoon kuuluvia lahjoja voi antaa kolmen vuoden aikana nuorelle verovapaasti useammankin, kunhan yksittäisen koti-irtaimistolahjan arvo on alle 4 000 euroa.

Lahjansaajaa voi myös auttaa oman asumisen alkuun maksamalla hänen puolestaan nk. elatusmenoja, kuten vuokran, hoitovastikkeen tai ruokaostoksia. Verovapaudelle ei ole euromääräistä ylärajaa, kunhan kulut ovat aitoja. Sama koskee koulutuskuluja, joten esimerkiksi ulkomailla opiskelevan lukukausimaksut voi maksaa opiskelijan puolesta.

Edellytyksenä verovapaudelle on, että rahat eivät kierrä lahjansaajan tilin kautta, vaan lahjanantaja maksaa hankinnan suoraan myyjälle. Nykyään se onnistuu verkkokaupan kautta vaivattomasti. Lahjaksi annettavat tavarat voi esimerkiksi valita ja tilata yhdessä nuoren kanssa, ja lahjanantaja maksaa ostokset omalta tililtään. Myös ruokakustannusten maksamisessa voi hyödyntää verkkokauppatilauksia.

Julkaistu 05.05.2022