Kulttuuri

Kuuntele ääntäsi – muutkin tekevät niin

Miltä johtaja oikeasti kuulostaa? Videokokousten ja digitaalisen markkinoinnin aikakaudella yhä useammat ihmiset ovat entistä tietoisempia omasta imagostaan. Äänivalmennus on yleistymässä, ja internet on täynnä vinkkejä ja oivaltavia artikkeleita aiheesta.

Käsi pitää megafonia seinässä olevasta reiästä keltaisella pohjalla.
Ahdistunut, huolestunut – vai innostunut? Ääni voi paljastaa meistä enemmän kuin haluamme. Kuva: Shutterstock

Kannattaa miettiä kahdesti, ennen kuin muutat esimerkiksi äänensävyäsi. Näin varoittaa ruotsalainen psykoanalyytikko Ulf Karl Olov Nilsson, joka on kirjoittanut ääntä käsittelevän kirjan Röstautograferna.

– On olemassa riski, että kuulostat teennäiseltä etkä ole tottunut tapaan, jolla yrität ilmaista itseäsi. Klassinen esimerkki henkilöstä, joka tarkoituksella muutti ääntään – koska hän ei uskonut kenenkään kuuntelevan häntä – oli Margaret Thatcher, Nilsson sanoo.

Margaret Thatcher
Margaret Thatcher. Kuva: Shutterstock

Äänellä voi hurmata – ja huijata

Toinen kuuluisa henkilö, joka madalsi ääntään puhuessaan julkisesti, on lääketieteellisen teknologian yrityksen Theranon perustaja Elizabeth Holmes, joka tuomittiin petoksesta aiemmin tänä vuonna.

Uutisohjelmissa, kirjoissa ja dokumenteissa esiintynyt Holmes hurmasi Piilaakson pääomasijoittajat liikeideallaan ja hypnoottisella imagollaan. Mutta hänen innovaationsa, verikoejärjestelmä, joka pystyisi mittaamaan satoja arvoja yhdestä veripisarasta, ei toiminut.

Jälkeenpäin useat Holmesin kanssa työskennelleet ovat kertoneet, että arjessa hänellä ei ollut yhtä syvää, tummaa ääntä kuin silloin, kun hän luennoi tai puhui haastattelijalle.

Ääntä kuvataan usein sielun peiliksi. Sitä on vaikea hallita ja se voi kertoa paljon epävarmuudesta tai stressistä.

– Ääni on heikko kohtamme, sillä pystymme harvoin hallitsemaan sitä, miten sanomme jotain. Paljastamme jatkuvasti enemmän kuin on tarkoitus, ja kun olemme paineen alaisena, se kuuluu äänensävyssä, kielellisinä lipsahduksina, taukoina ja täytesanoina, Nilsson sanoo.

Ulf Karl Olov-Ukon-Nilsson ja kansio Röstautograferna-
Psykoanalyytikko Ulf Karl Olov Nilsson, joka on kirjoittanut ääntä käsittelevän kirjan Röstautograferna. Kuva: Jäger Arén.

Harjoita ääntäsi

Äänen muuttamista parempi ajatus on äänen harjoittaminen. Käytä aikaa kokouksiin ja esitelmiin valmistautumiseen sekä lukemiseen. Harjoittele puhumista, erityisesti lauseita, joissa puhe katkeaa. Ja selvitä, miten nimet ja termit lausutaan.

Jos olet esihenkilö, harjoittele äänesi sävyn ja voimakkuuden mukauttamista eri tilanteisiin.

– Pomo, joka ei voi näyttää olevansa haavoittuvainen, on johtamisklisee ja muuttuu pitkällä aikavälillä liian yksipuoliseksi, Nilsson huomauttaa.

Ennen kaikkea on tärkeää pysyä rauhallisena, huomauttaa Harvard Business Review. Ihmiset, jotka käyttävät ääntään tehokkaasti, ovat usein tasapainoisia ja harjaantuneet johtajuuteen, joten he eivät hätkähdä kovin helposti.

Julkaistu 03.09.2022