Kulttuuri

Kuulutko ”unettomaan eliittiin”?

Aiemmin joku saattoi ylpeillä sillä, että nukkui vain neljä tuntia yössä. Sitten unitutkijat kertoivat, että vuorokaudessa on nukuttava ainakin seitsemän tuntia. Vähempi uni on epäterveellistä, jopa pahempi riski terveydelle kuin tupakointi. Jos lyhyillä unilla jatkaa pitkään, paino kasvaa ja kuolleisuus lisääntyy.

Mutta yhdestä kolmeen prosenttia ihmisistä todella pärjää erittäin vähillä unilla.

Tämä ”uneton eliitti” menee nukkumaan puolenyön jälkeen, nousee muutaman tunnin kuluttua ja pärjää ilman nokosia. He saavat aikaan valtavasti, ovat tehokkaita ja sosiaalisia ja suhtautuvat asioihin myönteisesti.  Usein he ovat myös keskivertoa hoikempia.

Kukaan ei kuitenkaan tiedä, kuinka moni on todella pärjää luonnostaa vähällä unella.

”Jos otetaan sata ihmistä, jotka luulevat tarvitsevansa hyvin vähän unta, vain viisi heistä todella pärjää lyhyillä unilla.”

– Jos otetaan sata ihmistä, jotka luulevat tarvitsevansa hyvin vähän unta, vain viisi heistä todella pärjää lyhyillä unilla, kertoo psykiatri ja unitutkija Daniel J Buysse Wall Street Journalille.

Jotkut tutkimukset osoittavat, että vähän nukkuvat ovat monesti maanisia.

– Nämä ihmiset puhuvat nopeasti. He eivät koskaan pysähdy. He pyrkivät aina eteenpäin. Se voi olla eräänlaista hypomaniaa, tohtori Buysse jatkaa.

University of California San Franciscon tutkijatiimi on löytänyt luonnostaan unettomilta, keskenään sukua olevilta henkilöiltä geenimuutoksen.  Pelkkä geeni ei kuitenkaan määrittele, paljonko unta yksilö tarvitsee. Kyse on monen eri asian yhdistelmästä.

– Pitkän aikavälin tavoitteeni on manipuloida untani vaarantamatta terveyttäni, geenitutkija Ying-Hui Fu kertoi WSJ:lle.

Hän uskoo, että kaikilla olisi käyttöä ylimääräisille tunneille valveilla, vaikka sitten käyttäisimmekin ne vain elokuvien katseluun.

Leonardo da Vincin ja Benjamin Franklinin sanotaan olleen liian kiireisiä nukkuakseen. Samoin Winston Churchillin ja Thomas Edisonin, mutta mieltymys siestan viettämiseen vie heiltä todellisen vähäunisen tittelin.

Sekä Donald Trump että Barack Obama sanovat tarvitsevansa vähän unta, ensimmäinen neljä ja jälkimmäinen kuusi tuntia, ja samaa sanovat monet ylimmistä johtajista. Emme kuitenkaan tiedä, ovatko he kaikki todella vähäunisia.

Ne, jotka eivät yksinkertaisesti ehdi nukkua kunnolla ja jotka lepäävät lomalla ja viikonloppuisin, ovat vain stressaantuneita ihmisiä, jotka ovat vaarassa joutua maksamaan lisätunneistaan terveydellään.

Kuvat: Shutterstock

Julkaistu 21.01.2020