Innovaatiot

Kudottu kaupunki

Kaupungin suunnittelusta vastaa tanskalainen tähtiarkkitehti Bjarke Ingels. Filmi: y2mate.com - Toyota Woven city

Tulevaisuuden japanilaiskaupungissa kodinhoitajarobotit auttavat asukkaita pitämään huolta kodistaan ja terveydestään. Kauniiden puisten älytalojen katoilla kiiltävät aurinkopaneelit, ja ympäri kaupunkia tutkijat ja keksijät testaavat robotteja, tekoälyä sekä kestäviä energiaratkaisuja.

Saattaa kuulostaa tieteiselokuvalta, mutta teknokaupunki voi pian olla täyttä totta. Japanilainen autonvalmistaja Toyota nimittäin suunnittelee Fujivuoren juurelle kaupunkia, joka kulkee työnimellä Woven City (kudottu kaupunki). Sen rakennustöiden on määrä alkaa vuonna 2021.

– Kun voimme rakentaa kokonaisen kaupungin – vaikka pienenkin – alusta asti, meillä on ainutlaatuinen mahdollisuus kehittää tulevaisuuden tekniikkaa, kuten digitaalista infrastruktuuria, kertoi Toyotan pääjohtaja Akio Toyoda esitellessään hanketta CES-messuilla Las Vegasissa.

Kumppaniksi voi vielä hakea

Japanilaiskonserni Toyotan suunnitelmissa on siis selvästi tehdä tulevaisuudessa paljon muutakin kuin autoja.

Woven City rakennetaan aluksi noin 2 000 asukkaalle. Useimmat heistä ovat Toyotan nykyisiä ja eläköityneitä työntekijöitä sekä vierailevia tutkijoita. Hankkeen verkkosivuilla on lomake, jolla yritykset ja tutkijat voivat ilmoittaa kiinnostuksestaan.

Tärkeimmät yhteistyökumppanit on kuitenkin jo valittu. Kaupungin suunnittelusta vastaa tanskalainen tähtiarkkitehti Bjarke Ingels, jonka käsialaa on kaupungin minimalistinen tyyli ilmavine asuntoineen ja riippuvine puutarhoineen.

Asialla huippuarkkitehti

Vaikka kaupungin kadut on suunniteltu robottiautojen testaamiseen, Woven Cityyn on suunniteltu myös viihtyisiä toreja ja puistoja.

Vastaavaa tyyliä löytyy Kalifornian Mountain View’stä Googlen pääkonttorin alueelta, joka on myös Ingalsin toimiston suunnittelema. Ingelsin töitä ovat myös myös Lego-yhtiön pääkonttori Tanskan Billundissa ja New Yorkin kaksoistornien paikalle nouseva Two World Trade Center. 

Ingels katsoo luottavaisesti tulevaisuuteen.

– Jos olemme pystyneet muuttamaan ilmaston silkkaa ajattelemattomuuttamme, ajatelkaa, mitä kaikkea voimme tehdä, jos todella keskitymme johonkin asiaan, Ingels sanoo Arch Daily -verkkosivulla julkaistussa haastattelussa.

Julkaistu 24.02.2020