Kestävä kehitys

Korona panee demokratian koetukselle

Demokratialla ei mene nykyään kovin hyvin. Maailmaa ravisteleva koronapandemia ei uhkaa vain ihmisten terveyttä, vaan välillisesti siitä kärsii myös demokratia.

Vain 8,4 prosenttia maailman väestöstä elää maissa, jotka ovat täysiä demokratioita. Kolmasosa ihmiskunnasta elää auktoritäärisen hallinnon alla.  Synkät luvut ovat peräisin The Economist Intelligence Unit -tutkimusyhtiön viimeisimmästä Democracy Index -raportista. Siinä arvioidaan demokratian tilaa 167 maassa viiden kriteerin* perusteella.

Vain 23 maata on raportin mukaan täysin demokraattisia. 57 maata luokitellaan auktoritäärisiksi. Huonoin tilanne on Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa. Siellä ainoat demokraattisiksi luokiteltavat maat ovat Israel ja Tunisia, eikä niitäkään voi pitää täysin demokraattisina.

Pohjoismaalaiset sen sijaan elävät maailman demokraattisimmissa maissa. Kaikki Pohjoismaat kuuluvat maailman seitsemän demokraattisimman valtion joukkoon.

Koronarajoitukset heikensivät ihmisten oikeuksia

Kaikkien maailman maiden demokratiakeskiarvo on 5,37 pistettä 10:stä. Se on huonoin tulos koko demokratiaindeksin historiassa. Demokratiaindeksiä alettiin julkaista vuonna 2006.

Syy tulosten heikentymiseen ovat kansalaisten vapauksien ja oikeuksien heikennykset, joita on tehty koronapandemian hillitsemiseksi. Ne ovat heikentäneet useimpien maiden tulosta siitä huolimatta, että kansalaisten enemmistö tuntuu olevan valmis tinkimään henkilökohtaisesta vapaudestaan ainakin väliaikaisesti.

Esimerkiksi Ranskassa yhteiskunnan sulkeminen ja ulkonaliikkumiskielto pienensivät pistesaalista juuri sen verran, että Ranska putosi kategoriaan ”vajavainen demokratia”.

Yhdysvaltojen demokratiapisteet paranivat

Vaikka demokratia otti takapakkia monissa maissa, myös edistystä tapahtui. Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa viime marraskuussa äänestysaktiivisuus oli suurin 120 vuoteen. Yhdysvallat saikin nyt paremman tuloksen kuin kertaakaan aikaisemmin demokratiaindeksin historiassa. Toisaalta yhdysvaltalaisten luottamus äänestämiseen kärsi Donald Trumpin toistuvista vaalivilppiväitteistä.

Positiivisesta kehityksestä huolimatta Yhdysvallat luokiteltiin myös tällä kertaa vajavaiseksi demokratiaksi.

Raportissa on onneksi myös valopilkkuja. Uusi tähti demokratian taivaalla on Taiwan, joka nousi täysin demokraattisten maiden joukkoon. Se hyppäsi maailman maiden rankinglistalla sijalta 31 sijalle 11.

Maailman 20 demokraattisinta maata

Norja: 9, 81 pistettä 10:stä

Islanti: 9,37

Ruotsi: 9,26

Uusi-Seelanti: 9,25

Kanada: 9,25

Suomi: 9,20

Tanska: 9,15

Irlanti: 9,05

Australia: 8,96

Alankomaat: 8,96

Taiwan: 8,94

Sveitsi: 8,83

Luxemburg: 8,68

Saksa: 8,67

Uruguay: 8,61

Iso-Britannia: 8,54

Chile: 8,28

Itävalta: 8,16

Costa Rica: 8,16

Mauritius: 8,14

…ja 5 vähiten demokraattista

Tšad: 1,55

Syyria: 1,43

Keski-Afrikan tasavalta: 1,32

Kongon demokraattinen tasavalta: 1,13

Pohjois-Korea: 1,08

* Kriteerit ovat: vaaliprosessi ja monipuoluejärjestelmä, kansalaisoikeudet, hallinnon toimivuus, poliittinen osallistuminen ja demokraattinen poliittinen kulttuuri.

Julkaistu 03.03.2021