Maailma numeroina

Kisat alkavat

Tiesitkö, että Tokion olympialaisten mitalit on tehty 78 985 tonnista kierrätettyä elektroniikkaa? Tai että olympiastadionin lempinimi on Vessa? Kokosimme kaiken tarpeellisen tiedon Tokion kesäkisoista, jotka koronan takia järjestetään ilman ulkomaisia katsojia.

Tokion museon olympialaisten viiden renkaan symboli

32

Nykyaikaisen olympiahistorian 32. kesäkisat alkavat 23. heinäkuuta 2021 Vessassa. Kyllä, niin vasta valmistunutta Tokion kansallisstadionia kutsutaan kansan suussa. Syynä on stadionin arkkitehtuuri, joka ilmeisesti tuo mieleen käymälän.

Ilmakuva uudesta kansallisstadionista

1964

Tokiossa on järjestetty olympialaiset kerran aikaisemmin, vuonna 1964. Silloin kisoja pidettiin tärkeänä symbolina toipumiselle toisesta maailmansodasta. Silloisen olympiastadionin ympärille rakennettiin kokonainen kaupunginosa, Harajuki, jonne kisavieraat majoitettiin. Nykyään Harajuki tunnetaan nuorisokulttuurista. Siellä on muun muassa aktiivinen cosplay-yhteisö.

9

Vielä 20. kesäkuuta yhdeksällä alueella eri puolilla Japania yli julistettu hätätila koronaepidemian takia. Olympialaiset jakavatkin japanilaisten mielipiteitä rajusti.

Kulta-, hopea- ja pronssimitalit

5 000

Materiaali 5 000 olympiamitaliin on saatu  kierrätetystä elektroniikkajätteestä. Tokiolaisia pyydettiin lahjoittamaan mitaleja varten vanhat kameransa, kännykkänsä ja tietokoneesta. Kaiken kaikkiaan elektroniikkaa lahjoitettiin 78 985 tonnia.

43

Tokiolaisista 43 prosenttia  on sitä mieltä, että kisat pitäisi peruuttaa.

40…

… prosenttia on sitä mieltä, että kisoja pitäisi lykätä vielä kerran. Alun perin kisat piti järjestää viime vuonna.

14…

… prosenttia on sitä mieltä, että kisat tulisi järjestää tänä kesänä.

6

Olympialipussa on kuusi väriä. Valkoisella pohjalla on sininen, keltainen, musta, vihreä ja punainen rengas. Värit valittiin sen vuoksi , että jokaisen maailman maan lipussa on ainakin yksi näistä väreistä.

339

Tämän vuoden kisoissa on 339 kilpailua 33 urheilulajissa.

rullalautailija

4

Tokion kisoissa on mukana 4 uutta lajia: lainelautailu, karate, kiipeily ja rullalautailu. Mukana ei ole esimerkiksi kyyhkysammuntaa. Se ei ole ollut olympialaisten ohjelmistossa Pariisin vuoden 1900 kisojen jälkeen. 

47

Olympiastadionin julkisivut on päällystetty puulla, jota on kerätty jokaiselta Japanin 47 hallintoalueelta.

52 416

Kevään aikana on tehty 52 416 dopingtestiä kisoihin mahdollisesti osallistuville urheilijoille.

1968

Olympialaisten historian ensimmäinen dopingtapaus oli Méxicon kisoissa vuonna 1968. Silloin ruotsalaisen viisiottelijan Hans-Gunnar Liljenwallin verinäytteestä löytyi liikaa alkoholia. Hän oli hermoja rauhoittaakseen juonut muutaman oluen ennen ammuntaa.

10 000

Tokion kisoihin oli alun perin ilmoittanut 80 000 vapaaehtoista. Heistä 10 000 on kuitenkin perunut osallistumisensa koronatartunnan pelossa.

Tokion olympia- ja paralympialaiset maskotit käärittyyn pylvääseen Chiba Cityn linja-autoasemalla.

2

Tokion kisojen maskotti on Miraitowa. Nimi on yhdistelmä japanin sanoista. ”mirai” eli tulevaisuus ja ”towa” eli ikuisuus. Muotoilija Ryo Taniguchin luomus valittiin 200 000 äänellä japanilaiskoululaisten keskuudessa järjestetyssä äänestyksessä.

160 000

Olympialaisten osanottajille jaettavaksi on varattu 160 000 kondomia. Tämä on herättänyt keskustelua , sillä kisojen aikana pitäisi noudattaa turvavälejä.

1,3

Discovery-kanava maksoi 1,3 miljardia euroa olympiakisojen televisiointioikeuksista Euroopassa vuosina 2018-2024. Televisiointioikeudet USA:ssa maksoivat kolme kertaa niin paljon.

49

Vuonna 2017 kartoitettiin maailman kaupunkien turvallisuutta 49 tekijän perusteella. Turvallisimmaksi osoittautui Tokio.

avustajarobotit
Kuva: Toyota

2021

Luvassa on paitsi urheilun, mutta myös tekniikan juhlaa. Kisavieraita kuljetetaan robottiautoilla, ja lentokentällä matkatavaroita kantavat avustajarobotit. Rikollisuutta yritetään ehkäistä automaattisella kasvojentunnistuksella. Avajaisseremoniaan on luvassa keinotekoisilla meteoriiteilla aikaan saatu tähdenlentosade.

Julkaistu 28.06.2021