Kulttuuri

Kirja, joka yhdistää maailman superyrittäjiä

Kuva: Facebook/Mark Zuckerberg

Teslan toimitusjohtaja Elon Musk,  Microsoftin Bill Gates ja Amazonin perustaja Jeff Bezos ovat aikamme näkemyksellisimpiä yrittäjiä. Inspiraatiota he ovat kaikki ammentaneet samasta lähteestä. He kaikki ovat saaneet vaikutteita stoalaisuudesta. Stoalaisuus on antiikin Kreikassa syntynyt filosofinen suuntaus, joka korostaa tyyneyttä, urheutta ja itsehillintää.

Jokainen heistä on myös kiittänyt menestyksestään ennen kaikkea yhtä kirjaa: roomalaisen keisarin ja filosofin Marcus Aureliuksen kirjaa Itselleni (englanniksi Meditations).

Itselleni on kokoelma kahdestatoista muistikirjasta, jotka Aurelius kirjoitti lähinnä itselleen tukeakseen omaa kehitystään. Se koostuu pääosin lainauksista, joista jotkut ovat lauseen pituisia ja toiset useita sivuja.

Muistiinpanojen uskotaan syntyneen Sirmiumissa nykyisen Serbian alueella, missä keisari vietti paljon aikaa vuosina 170–180 suunnitellen sotilaallisia siirtoja.

Mutta Aurelius pohti myös, mistä saada hengellistä voimaa arvaamattomassa maailmassa ja kuinka parhaiten elää elämänsä – kysymyksiä, jotka ovat olennaisia vielä 1 800 vuotta myöhemminkin.

– Älä toimi kuin eläisit 10 000 vuotta. Kuolema kulkee perässäsi. Kun elät, kun elämä on voimassasi, ole hyvä, hän muun muassa kirjoitti.

Yhdysvalloissa monet yritysjohtajat siteeraavat Aureliuksen näkemyksiä moraalista, elämästä ja kuolemasta sekä totuuden ja tyytyväisyyden merkityksestä. Heihin kuuluvat myös yritysmaailman pohatta Warren Buffett ja Facebookin perustaja Mark Zuckerberg, jotka ovat tarttuneet keisarin sanoihin omien varojen mukaan elämisestä.

Julkaistu 11.02.2020