Talous

Kiina pyrkii eroon käteisestä

Facebook on kerännyt paljon huomiota suunnitelmillaan julkaista oma kryptovaluuttansa, Libran. Kaikessa hiljaisuudessa käynnissä on kuitenkin myös toinen mullistus. Kiina on valmis ottamaan käyttöön oman digitaalisen valuutan korvaamaan käteisen. 

– Peking haluaa lisätä kansainvälistä kilpailukykyään ja samalla vähentää paperirahan kustannuksia, kertoo makrotalousanalyytikko Inge Klaver Nordea Research -yksiköstä. 

Inge Klaver, makrotalousanalyytikko Nordea Research

Kiinalaisen kryptovaluuttahankkeen ympärillä on edelleen paljon epätietoisuutta. Mutta hankkeella on presidentti Xi Jinpingin tuki, ja vielä nimeämättömän valuutan pitäisi tulla käyttöön vuonna 2020. Analyytikkojen mukaan uusi valuutta voi auttaa Pekingiä hallitsemaan paremmin rahavarantoja ja valuuttavirtoja, mutta myös toimia maailmankaupassa vapaammin kuin yuan. 

– Kiina voisi tulevaisuudessa maksaa uudella silkkitiellä työskenteleville alihankkijoille digitaalisella valuutalla. Se saisi valuutan leviämään hyvin nopeasti, Klaver sanoo.

Uusi silkkitie on yhteisnimitys Pekingin suurprojekteille, joilla rakennetaan esimerkiksi teitä, luotijunia, satamia ja energialaitoksia ympäri maailmaa. Presidentti Xin vuonna 2013 käynnistämän projektin on arvioitu olevan lähes 600 miljardin dollarin arvoinen, ja sen uskotaan vahvistavan Kiinan asemaa maailmankaupassa. 

– Kiinalle on strategisesti tärkeää haastaa Yhdysvaltain dollarin asema, sillä suurin osa maailmankaupasta tapahtuu dollareissa, huomauttaa Klaver.

Kiinan keskuspankki. Kuva: Shutterstock

Siirtyminen digitaaliseen valuuttaan on tarkoitus toteuttaa kahdessa vaiheessa. Ensin Kiinan keskuspankki vaihtaa yuanit, jotka ovat maan pankeissa ja rahoituslaitoksissa. Sitten pankit vaihtavat Kiinan kansalaisten käteisen rahan. Muutosta ei pidetä kovin dramaattisena, sillä suuri osa kiinalaisista käyttää jo käteisen sijaan digitaalisia maksupalveluja, kuten Alipayta ja WeChatia.  

Uutta järjestelmää rakennetaan kansainvälisten tiedotusvälineiden mukaan käyttäen niin sanottua blockchain- eli lohkoketjuteknologiaa. Sitä pidetään innovatiivisena, mutta analyytikot varoittavat myös, että Kiina voi valuutan avulla seurata kansalaisiaan vieläkin tarkemmin. 

Keskushallinto on jo käynnistänyt niin sanotun sosiaalisen luottojärjestelmän, jossa kiinalaisia arvotetaan sen perusteella, miten he toimivat. Maksavatko he esimerkiksi laskunsa ajoissa tai rikkovatko liikennesääntöjä. Ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet järjestelmää. Inge Klaver vahvistaa, että olemassa huoli siitä, että uusi valuuttajärjestelmä paljastaa tarkalleen, kuinka kiinalaiset käyttävät rahansa. 

– Mutta nykyäänkin valtio tietää, jos joku nostaa rahaa automaatista, hän sanoo.

Onko muualla maailmassa käynnissä samankaltaisia hankkeita?

– Monet keskuspankit työstävät digitaalisia valuuttoja, ja ruotsalainen E-krona-projekti on jo melko pitkällä. Mutta luulen, että Kiina ehtii ensimmäisenä. 

Julkaistu 29.12.2019