Talous

Kevyttä riskinottoa kesällä

Antti Saari, päästrategi

Sijoittajan kevät on ollut sanoinkuvaa­mattoman hämmentävä. Markkinoita ja taloutta seuratessa on tuntunut siltä kuin vuosien tapahtumat olisi yritetty survoa muutamaan kuukauteen. Ja niinhän ne onkin. Talous pysähtyi koronarajoituksiin nopeammin kuin koskaan, ennennäkemättömiä tukitoimia on lennellyt ovista ja ikkunoista, ja talouden elpyminenkin näyttäisi lähtevän käyntiin vauhdilla. Selvillä vesillä ei missään nimessä vielä olla – ei lähelläkään, mutta sijoittajan tilanne ei välttämättä ole kovin synkkä.

Monet ihmettelevät, miten kurssit ovat kehdanneet nousta taantuman keskellä. Olen jo aiemmin pohtinut, että kurssinousu usein alkaa juuri taantuman synkimpinä hetkinä. Vaikka talousnäkymiin liittyy yhä huomattavia riskejä ja elpymistahti on kaikkea muuta kuin selvä, pohjat on kuitenkin suurella todennäköisyydellä nähty ja elpyminen alkanut. Ainakin, jos toinen virusaalto voidaan välttää.

Onkin niin ikään todennäköistä, että kurssipohjat ovat takanapäin. Vaikka toinen virusaalto tulisikin, keskuspankkien hurjat tukitoimet pitävät huolta siitä, että samanlaista romahdusta ei nähdä. Lisäksi monet kurssinoususta rannalle jääneet sijoittajat lähtevät ostoksille, jos kurssit lähtevät laskemaan reilummin. Koska näitä sijoittajia on kovasta kurssikäänteestä huolimatta hämmästyttävän paljon, jää mahdollinen kurssilaskukin hyvin rajalliseksi.

Sijoittajan kannattaa aina uhkien lisäksi pohtia myös mahdollisuuksia. Asiat voivat mennä myös odotettua tai pelättyä paremmin, niin kuin monet toukokuun talousluvut ovat osoittaneet. Tällöin kurssit nousevat siitä huolimatta, että asiat menevät huonosti, koska vielä heikkoa todellisuuttakin heikommat odotukset oli jo leivottu kursseihin. Monien viime kriisien jälkimainingeissa tulevia tulosennusteita on jouduttu nostamaan, koska analyytikot olivat vaipuneet liialliseen synkkyyteen. Näin saattaa olla tälläkin kertaa, jos yhtiöiden sopeutustoimet osoittautuvat aiempaa nopeammiksi ja talous jatkaa odotettua rivakampaa elpymistään. Jos asiat menisivät näin hyvin, osakkeista voisi hyvin saada loppuvuonna vielä reilut normaalivuoden tuotot.

Emme kuitenkaan rohkaise sijoittajia ottamaan isoja riskejä tässä tilanteessa osakemarkkinoilla, sillä ne voivat myös kostautua, jos asiat menevätkin pieleen. Suosimme sen sijaan yhä joukkolainoissa kehittyviä korkomarkkinoita ja riskiyrityslainoja. Etenkin jälkimmäiset saavat suoraa keskuspankkitukea Yhdysvalloissa, mikä rajoittaa niihin liittyviä riskejä selvästi. Erityisesti näin helteisen alun saaneena kesänä monen on kuitenkin hyvä keskittyä markkinaheiluntaa enemmän laiturin nokassa istuskeluun ja lomailuun. Ainakin allekirjoittanut on sen tarpeessa.

Antti Saari, päästrategi

Lue tuorein markkinanäkemyksemme

Julkaistu 05.07.2020