Henkilökuvia

Kestävän tulevaisuuden muotoilija

Daan Roosegaarde on suunnitellut keinoaurinkoja, tehnyt ilmansaasteista jalokiviä ja pyöräteistä taide-elämyksiä. Maailman luovimmaksi ihmiseksi kutsuttu hollantilaismuotoilija haluaa näyttää, että kestävä tulevaisuus on mahdollinen.

Daan Rooseggarde ja sininen perhonen
Monitaiteilija. Daan Roosegaarden design- ja innovaatiotoimistolla on toimipisteet Rotterdamissa ja Shanghaissa. Sen yhteistyökumppaneita ovat muun muassa Unesco, Nasa, Euroopan avaruusjärjestö Esa ja WHO. Kuva Raymond Rutting

Daan Roosegaarde sai jo 41-vuotiaana tittelin ”world’s most creative brain”. Nimitys ei ehkä ole aivan perusteeton. Hänellä on yliopistotutkinto taidehistoriasta, muotoilusta ja arkkitehtuurista. Hän toimii Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallitus Nasan, Euroopan avaruusjärjestö Esan ja maailman terveysjärjestö WHO:n neuvonantajana. Lisäksi hän on Maailman talousfoorumin Young Global Leader -verkoston jäsen, Design Singapore Councilin neuvonantaja ja Shanghain yliopiston muotoilun ja innovaation professori. Muun muassa.

DAAN ROOSEGAARDE
Daan Roosegaarden mukaan nykyisenä koneiden aikakautena ihmiset ovat huonoja käyttämään omaa luovaa voimaansa. Henkilökuva: Willem de Kam. Projekti oikealla: Smog Free Tower Korea

Daan Roosegaarde

Syntyi: 1979 Nieuwkoopissa Alankomaissa.

Opiskeli: Arnhemin ja Enscheden taidekorkeakouluissa ja Rotterdamin Berlage-instituutissa.

Perusti vuonna 2007 design- ja innovaatiotoimiston Studio Roosegaarden Rotterdamiin. Yrityksellä on toimipiste myös Shanghaissa.

Pieni teosluettelo: 

Gates of Light: Hollannin rannikolla kulkevan 32 kilometriä pitkän Afsluitdijk-sulkupadon tornit hohtavat, kun autojen ajovalot osuvat niihin.

Windvogel: Älykkäiden leijojen liike tuottaa energiaa ja valaisee vaijerit, joilla ne ovat kiinni maassa.

Smog Free Tower: 7-metrinen torni imee sisäänsä 30 000 kuutiometriä ilmaa, suodattaa siitä epäpuhtaudet ja puhaltaa ulos puhdasta ilmaa. Saastehiukkaset puristuvat ”jalokiviksi”, joista tehdään koruja.

Glowing Nature: Elävät levät tuottavat valoa työtilaan, kun niihin koskee.

Van Gogh Cyclepath: Aurinkokennoilla toimivat valaisimet luovat Nuenen ja Eindhovenin välisen pyörätien pintaan saman kuvion kuin Van Goghin maalauksessa ”Tähtikirkas yö”.

Studio Roosegaarden installaatioita on ollut näytteillä muun muassa Amsterdamin Rijksmuseumissa, Lontoon Tate Modernissa ja Victoria and Albert Museumissa ja Tokion kansallismuseossa.

Vuoden 2016 London Design Festivalissa Daan Roosegaardelle annettiin Design Innovation Medal.

Luovuuden syntysija on kuitenkin hänen oma design- ja innovaatioyrityksensä Studio Roosegaarde, jonka hän perusti 15 vuotta sitten. Lasitalossa Rotterdamin satamassa on syntynyt muun muassa ”The smog free tower”, seitsemän metriä korkea torni, joka imee sisäänsä saastunutta ilmaa ja puhaltaa sen puhtaana ulos. Saastehiukkaset se puristaa ”jalokiviksi”, joista tehdään koruja.

Roosegaarde kollegoineen on suunnitellut myös ”Van Goghin pyörätien”. Se on hollantilaisessa Eindhovenin kaupungissa kulkeva pyörätie, jonka päällysteessä on aurinkokennoilla toimivia lamppuja. Pimeällä ne muodostavat tiehen samanlaisen kuvion kuin Van Goghin maalauksessa Tähtikirkas yö.

Studio Roosegaarden luomuksia on myös ”Windvogel” eli tuulilintu. Se on valotaideteos, jossa pitkillä vaijereilla maassa kiinni olevien leijojen liike tuottaa energiaa ja valaisee ympäristön vihreällä valolla.

Yhteistä Roosegaarden innovaatioille on se, että ne ovat energiapihejä tai tuottavat energiansa kokonaan itse ja luovat sosiaalisia ja taiteellisia elämyksiä. Tai yhdistävät tekniikan, taiteen ja luonnon. Sellainen on myös ”Seeing stars”, josta Roosegaarde kertoo hymyillen Zoom-videohaastattelussa Rotterdamista.

– Olemme yhteistyössä kunnan kanssa asentaneet hollantilaiseen Franekerin kaupunkiin kytkimen, jolla voimme sammuttaa kerralla sen kaikki katuvalot. Silloin ihmiset voivat nähdä tähtitaivaan. Samalla kun säästämme energiaa, saamme ihmiset tulemaan yhdessä ulos. Poistamme sellaista, mikä tuottaa saasteita, kuten katuvalaistuksen paikoista, joissa kukaan ei liiku yöllä. Ja mahdollistamme elämyksen, joka on ollut olemassa miljoonia vuosia.

Daan Roosegaarden asennot sulkevat Lotus Dome -installaation Lillen kirkossa Sainte Marie-Madeleinen kulttuurikaudelle Lille3000
Daan Roosegaarden innovaatioissa on leikkisä pohjavire, mutta niillä on selkeä tavoite. Lotus Dome. Kuva: Sylvain Lefevre.

Muutos on mahdollinen

Daan Roosegaarden keksinnöt voivat kuulostaa leikkisiltä, mutta ympäristöhyödyn ja esteettisten arvojen yhdistämisellä on vakava tavoite.

– Taiteellisten elämysten voimaa ei hyödynnetä nyky-yhteiskunnassa. Sitä ei pidetä tärkeänä. Kauneus tai taiteellinen elämys voi kuitenkin tehdä muutoksen näkyväksi. Nykyään tiedetään, että meihin eivät vaikuta numerot tai politiikka, vaan meissä tapahtuu jotakin vasta, kun voimme nähdä, miltä kestävä tulevaisuus voi näyttää. Siitä taiteessa on kysymys. Vaikka et täysin ymmärtäisi sitä, se innostaa sinut tutkimaan asiaa lähemmin.

Vahvistaakseen sanojaan Roosegaarden kääntää tietokoneensa näyttöä niin, että näkyviin tulevat kauniissa lasitalossa kulkevat ihmiset.

– Kauneus on tehokas työkalu, jolla voidaan vaikuttaa sekä aivoihin että sydämeen. Meidän mielestämme sitä pitäisi käyttää strategiana paljon nykyistä enemmän, kun yritetään ratkaista maailmanlaajuisia haasteita.

Levenslicht

Levenslicht.

Waterlicht

Waterlicht.

DAAN ROOSEGAARDE
 
Space Waste

Space Waste Lab Performance.

Marbles by Daan Rooseegaarde, joka on osa nelipäiväistä Lumiere Festival of Light -festivaalia, joka jatkuu sunnuntai-iltaan Derry~Londonderryssä ja on yksi vuoden 2013 kulttuurikaupunkijuhlien päätapahtumista.

Marbles. Kuva: Martin McKeown

Studio Roosegaardella menee hyvin, todella hyvin. Sillä on asiakkaina sekä paikallisia viranomaisia että kokonaisia valtioita, kuten Kiina. Uusia, toteuttamiskelpoisia ideoita syntyy jatkuvasti. Yksi puhutuimpia viimeaikaisia innovaatioita on keinotekoinen, tietysti ympäristöystävällinen, aurinko, jonka valo pidentää kasvukautta ja mahdollistaa entistä useampien kasvilajien viljelyn. Siinä luulisi olevan kaikki maailmanlaajuisen menestyksen ainekset. Roosegaarde itse ei kuitenkaan ole vakuuttunut maailman johtajien kyvystä tehdä luovia päätöksiä.

– Olen tavannut monia fantastisia pormestareita, ministereitä ja ihmisiä ministeriöistä ja muualta. Meidän innovaatiomme selvästi kiinnostavat eri puolilla maailmaa, muun muassa Kiinassa, Puolassa ja Etelä-Koreassa. Ongelma on se, että nykymaailmassa on vain mielipiteitä ympäristön ja ilmaston tilasta. Selkeitä, toteuttamiskelpoisia ehdotuksia on hyvin vähän. Meidän pitää ensin pystyä kuvittelemaan tulevaisuus, ennen kuin alamme toteuttaa sitä teknisesti.

Varsinkin Euroopasta puuttuu Roosegaarden mukaan mielikuvitus.

– Sen sijaan, että ehdottaisimme, millaisen tulevaisuuden haluamme, olemme peloissamme tai vihaisia. Silloin asiat helposti pysyvät nykyisellään. Se taas johtaa katastrofiin.

DAAN ROOSEGAARDE
Nykyaikana on paljon mielipiteitä mutta vähän toteuttamiskelpoisia ideoita. Daan Roosegaarde haluaa siihen muutoksen. Projekti vasemmalla: Liquid Space. Kuva oikealla: Willem de Kam.

Daan Roosegaarden mukaan nykyisenä koneiden aikakautena inhimilliset kyvyt, kuten luovuus, jäävät liian vähälle huomiolle. Ikään kuin emme enää uskoisi ihmisen voimaan. Hänen mukaansa meidän pitäisi korostaa sitä, mikä erottaa ihmisen koneista.

– Todellinen inhimillinen pääoma on luovuus.

Tekniikka luo mahdollisuuksia

Monet Roosegaarden projekteista on tarkoitettu urbaaniin ympäristöön. Kuitenkin samaan aikaan kaupunki elämänmuotona on murroksessa ainakin ajatuksen tasolla. Kivijalkaliikkeet kuolevat, ja yhä useampi voi tehdä töitä etänä mistä vain. Tulevaisuudessa ehkä kenenkään ei tarvitse asua kaupungissa.

– Juuri siksi minun fokukseni on niin usein urbaanissa ympäristössä. Meitä vetävät sinne paitsi hyöty, kauppa ja työt, myös läheiset yhteydet. Siellä me tapaamme toisiamme ja opimme uusia asioita. Totta kai kaupunki voi olla tulevaisuutta, mutta silloin siellä pitää olla puhdasta ilmaa, puhdasta vettä ja puhdas ympäristö. Niiden pitää olla arvoina mukana alusta asti, kun suunnitellaan tietä, rakennusta, puistoa tai muuta. Kun jotakin on jo rakennettu, sitä on vaikeampi muuttaa.

Puhe puhtaasta ilmasta saa Roosegaarden vitsailemaan vähän karskistikin.

Urban Sun
Jos emme muuta kaupunkeja, tulevaisuudessa kukaan ei halua asua niissä, Daan Roosegaarde sanoo. Projekti: Urban Sun.

– Miksi asuisin kaupungissa, jossa pelkkä hengittäminen vastaa 15 savukkeen polttamista päivässä, mutta ilman, että saa nauttia nikotiinista.

Mutta miten juuri Daan Roosegaarde oivaltaa, millä keinoilla voidaan esimerkiksi säästää energiaa? Miten hän onnistuu yhdistämään ajattelussaan taiteen ja tekniikan? Oman hännän nostaminen on selvästi vastenmielistä Roosegaardelle, mutta hän suostuu yrittämään kuvata omaa persoonallisuuttaan.

– Minua on aina ajanut uteliaisuus. Lapsesta asti minua on kiinnostanut enemmän luonto ja ulkona oleminen kuin sisällä istuminen. Ajan myötä aloin ymmärtää, että tekniikan avulla pääsen lähemmäksi uteliaisuuteni kohteita. Esimerkiksi ”Seeing stars” on ikivanha ja oikeastaan äärimmäisen yksinkertainen idea. Tekniikan ohella minua on alkanut yhä enemmän kiinnostaa sosiaalinen puoli, se miten voimme ”juhlia” elämystä tai tunnetta yhdessä muiden ihmisten kanssa. 15 vuotta sitten olin sisäänpäin kääntyneempi, kiinnostunut ohjelmoinnista ja sellaisesta, mutta nyt sosiaalisuus on minulle työkalu.

Roosegaarde ei pidä itseään utopistina.

– En halua näyttää utopiaa, vaan ”protopian” – sen, miltä maailman oikeasti voisi näyttää.

Seeing Stars
Katse tähtiin. Franekerissa Hollannissa Daan Roosegaarde toteutti yhdessä kaupungin kanssa ”Seeing stars” -projektin, jossa kaikki katuvalot sammutettiin kerralla ja asukkaat pääsivät ihailemaan tähtitaivasta.

Teksti: Niklas Wahllöf Kuvat: Daan Roosegaarde studioroosegaarde

Julkaistu 11.01.2022