Henkilökuvia

Kasvun ajan johtaja

Viimeiset 10 vuotta ovat olleet osakesijoittajille hienoa aikaa, kuvaa eläkkeelle jäävä Nordea Private Bankingin johtaja Jukka Perttula.

Jukka Perttula

Finanssimaailma ei jää kokonaan taakse, vaikka Jukka Perttula siirtyy nykyisestä tehtävästään eläkkeelle. Hän aikoo jatkaa kiinnostavien yritysten hallituksissa sekä Nordean pohjoismaisen rahastoyhtiön hallituksessa. Mutta aivan pelkkää työtä ei tulevina vuosina ole tiedossa. Pienen tenttauksen jälkeen Perttula suostuu kertomaan, että myös jatko-opinnot ja metsätyöt kuuluvat suunnitelmiin.

– Aion jatkaa metsätaloutta maatilallani Lempäälässä. Kaikkia töitä tilalla ei ole tarkoitus tehdä itse, vaikka raivaussaha pysyy kyllä kädessä, hän naurahtaa.

Jukka Perttula siirtyi Nordea Private Bankingin Suomen maajohtajaksi vuonna 2009 Pohjoismaiden markkinointijohtajan paikalta. Hän on pitkän linjan nordealainen, aloittanut talossa jo vuoden 1988 alussa. Viimeisin vuosikymmen on ollut osakesijoittajille hyvää kasvun aikaa, hän kuvaa. Sen sijaan pankkialalla lisääntyneen sääntelyn määrää Perttula kritisoi.

– Varallisuus on viimeisen vuosikymmenen aikana kehittynyt todella hyvin, ja on ollut hienoa johtaa joukkoja tällaisena aikana. Regulaatio on kuitenkin samaan aikaan vyörynyt päälle kuin tsunami.

Kun Perttula tuli Private Bankingiin, keskeinen tavoite oli suunnitella asiakkaan tavoittelemaan tuotto- ja riskitavoitteeseen sopivin sijoitusratkaisu. Ydintehtävä yksityisessä varallisuudenhoidossa ei ole sinänsä muuttunut, mutta asiakkaan ja varallisuuden alkuperään liittyvän tiedon keruusta on tullut hyvin iso osa toimintaa.

– Olen täysin samaa mieltä siitä, että yhteiskunnassa, jossa me haluamme asua, nämä asiat täytyy olla kunnossa. Mutta uskon, että pahin sääntelyn kasvu on nyt takanapäin ja arkijärjen käyttö näissä asioissa on lisääntynyt, Perttula pohtii.

Perttula on seurannut tarkasti vastuullisen sijoittamisen kehitystä johtajuuskautensa aikana. Aiemmin niin kutsuttu eettinen sijoittaminen ei koskaan päässyt kunnolla liikkeelle, sillä siihen liittyi ajatus aatteellisuudesta tuoton kustannuksella, hän luonnehtii. Vastuullisessa sijoittamisessa ei tuottotavoitteesta tarvitse tinkiä.

– Nyt on huomattu, että jos yritys ei huolehdi ympäristöstään tai työntekijöistään, sille tulee iso hintalappu. Tuotto-odotukset ovat vastuullisilla yrityksillä pitkällä tähtäimellä tukevammalla pohjalla, Jukka Perttula kiittelee.  

Teksti: Anna Gustafsson

Julkaistu 08.01.2020