Innovaatiot

Jätä liikenne­ruuhkat taakse lopullisesti

Jetson One on pienoishelikopteri, jolla voi lentää 20 minuutin matkan. Lentämisen väitetään olevan helppoa, ja ainakaan Yhdysvalloissa lentolupaa ei tarvita.

Kuulostaako Tähtien sodalta? Tai futuristiselta helikopterilta? Tai uuden sukupolven lentävältä moottoripyörältä? Itse asiassa voit tilata sellaisen jo nyt, sillä laite siirtyy pian sarjatuotantoon.

Yrittäjä Peter Ternströmin lentävä ajoneuvo Jetson One on otsikoissa kaikkialla ja herättää korkealentoisia mielleyhtymiä.

– Se on mieletön. Jetson Onella ei malta laskeutua, Ternström vakuuttaa Mest Motor -sivustolle.

Viisi vuotta sitten Ternström ja drone-asiantuntija Tomasz Patan aloittivat italialaisessa autotallissa unelmaprojektinsa: he halusivat rakentaa lentävän auton.

Nyt projekti on valmis, mutta lopputulosta voisi verrata ennemminkin sähköiseen pienhelikopteriin. Laite on yhden hengen ajoneuvo, ja virallisesti siihen viitataan termillä VTOL eli vertical take-off and landing, suomeksi pystysuora nousu ja laskeutuminen.

Satumaiset videot prototyypin testilennoista ovat keränneet YouTubessa kymmeniä miljoonia katsojia. Dagens industri -lehden mukaan ajoneuvoja on ennakkotilattu yli sata, ja innovaattorikaksikko kerää parhaillaan startupilleen yhdeksän miljoonan euron rahoitusta tehtaan rakentamiseen ja sarjatuotannon aloittamiseen.

Ensimmäinen sijoittaja on jo löytynyt: Piilaakson vakiokasvo, teknologiayrittäjä Rikard Steiber, josta tulee myös yrityksen vanhempi neuvonantaja.

Jetson One lentää hiekkaisen maan päällä

– Jetson One tekee jokaisesta lentäjän, Steiber sanoo.

Miten Jetson sitten oikein toimii? Alumiinirunkoisessa ajoneuvossa on istuin ja kahdeksan moottoria, ja se painaa vain 86 kiloa. Laitteessa on kaksi ohjainta, yksi korkeuden hallintaan ja toinen ohjaamiseen. Ternström on vakuuttanut useissa haastatteluissa, että sillä on paljon helpompi ajaa kuin tavallisella autolla.

– Viidessä minuutissa kuka vain on valmis lentämään.

Laitteella taittuvan matkan pituus riippuu muun muassa kuljettajan painosta, mutta keskimääräinen lentoaika on noin 20 minuuttia. Juuri sopiva rannalle tai golfkentälle kulkemiseen. 

Yhdysvalloissa laitteella saa lentää ilman lentolupaa, sillä se painaa alle 120 kiloa. Pohjoismaissa ei vielä ole soveltuvaa lainsäädäntöä, mutta Peter Ternström toivoo hartaasti, että seuraamme Yhdysvaltain mallia.

Heräsikö mielenkiinto? Kulkupelin saa 83 000 eurolla. Se on kuin ylellisemmän luokan auto, mutta et juutu ruuhkaan.

Huomautus: Nimi Jetson One viittaa tietenkin amerikkalaiseen Jetsonin perheestä kertovaan piirrossarjaan, joka sijoittuu tulevaisuuden scifi-ympäristöön. Sama sarja innoitti myös ruotsalaista suunnittelijaa Bruno Mathssonia hänen suunnitellessaan maailmankuulua Jetson-nojatuolia.

Julkaistu 07.02.2022